Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei, marcată şi la Gorj

223

bolnavi-salonPe 19 mai se sărbătoreşte Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hepatitei. Anul acesta, campania de celebrare s-a derulat sub denumirea: „Luptă împotriva hepatitei – Promovarea sănătăţii ficatului.”

În acest sens, în Gorj au avut loc o serie de activităţi educativ-sanitare de informare şi educare a populaţiei privind metodele de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul hepatic.

Campania “Luptă împotriva hepatitei – Promovarea sănătăţii ficatului” a avut drept scop reducerea infectările cu viruşi hepatici A, B, C, D, E, G, precum şi lupta împotriva hepatitei cronice sub diferite forme.

Printre obiectivele sale s-au numărat: promovarea unui stil de viaţă sănătos, pentru un viitor mai sănătos; combaterea condiţiilor nesănătoase de mediu şi de viaţă; promovarea unei strategii de mediere între indivizi şi mediu, combinând alegerea şi responsabilitatea personală cu responsabilitatea socială.

Cazuri noi de hepatită

Hepatita este o boală deosebit de periculoasă. Din păcate, numărul gorjenilor infectaţi cu virusul hepatic este tot mai mare.

Conform situaţiei statistice înregistrată la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în anul 2009 au fost înregistrate 179 cazuri noi de hepatită din care: Hepatită tip A – 133, tip B – 16, tip C – 1, alte hepatite – 29. În primele 4 luni ale anului 2010 au fost înregistrate 43 cazuri de hepatită din care: tip A – 37, tip B – 1 şi alte hepatite – 5.

Activităţi de informare

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hepatitei, în Gorj s-au derulat activităţi constând în lecţii de educaţie pentru sănătate pe tema măsurilor ce trebuie luate pentru a evita îmbolnăvirea cu virusul hepatic, precum şi distribuirea de materiale educativ-sanitare.

În această campanie au fost implicaţi medicii şcolari, medicii de familie, asistentele medicale comunitare şi mediatoarele sanitare din judeţ.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here