Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, marcată şi în Gorj

211

Campania prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, celebrată la data de 20 martie, se desfăşoară în perioada 20 martie -20 aprilie, cu mesajul: „Ai grijă de dinţii tăi!”. Cu această ocazie, la nivelul judeţului Gorj, se va derula campania de informare a şcolarilor şi preşcolarilor cu tema ,,Dinţii mei sunt sănătoşi” prin efectuarea de ore de educaţie sanitară pe această temă. Campania se derulează în municipiul Târgu-Jiu şi judeţ cu sprijinul asistentelor medicale comunitare şi mediatoarelor sanitare.

Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în ţările industrializate, afectând, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi marea majoritate a adulţilor. Apariţia cariilor se datorează în principal obiceiurilor alimentare greşite şi igienei dentare deficitare. Sănătatea orală poate fi astfel evident ameliorată printr-o prevenţie corespunzătoare, începând de la dinţii de lapte ai bebeluşilor şi până la protezele seniorilor. Comportamentele se formează de la vârste mici, mai ales prin observarea şi imitarea adulţilor, de aceea rolul familiei este esenţial în formarea atitudinilor şi deprinderilor sănătoase.
Mulţi părinţi nu iau atât de în serios îngrijirea dentară a copiilor lor, considerând că dinţii de lapte cariaţi cad în cele din urmă. Aceste carii lasă însă urme importante asupra dinţilor permanenţi.  În plus, odată apărute, cariile se răspândesc rapid la dinţii sănătoşi.  Prin control regulat, cariile pot fi depistate şi tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, ar trebui să devină o obişnuinţă.

„Ai grijă de dinţii tăi!”
Campania prilejuită de Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, celebrată la data de 20 martie, se desfăşoară în perioada 20 martie -20 aprilie, cu mesajul: „Ai grijă de dinţii tăi!”. Scopul campaniei este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie dar şi la nivelul comunităţii. Sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi informarea acestora asupra metodelor eficiente de prevenţie constituie un pas important pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu.
Acţiunile derulate în cadrul campaniei vizează publicul larg: adolescenţii şi adulţii, care acordă o importanţă deosebită mai ales aspectului estetic al dinţilor, părinţii, copiii şi vârstnicii. Un grup ţintă special pentru această campanie sunt femeile însărcinate.
În vederea realizării acestor acţiuni se va  avea în vedere diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale. Informaţiile vor fi distribuite atât în format tipărit, cât şi în format electronic, prin canale multiple: e-mail şi reţelele sociale, website-ul DSP-urilor, website-urile instituţiilor partenere, articole în ziarele locale, emisiuni TV.

Campanie derulată în Gorj
Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică, „la nivelul judeţului Gorj, se va derula campania de informare a şcolarilor şi preşcolarilor cu tema ,,Dinţii mei sunt sănătoşi” prin efectuarea de ore de educaţie sanitară pe această temă. Campania se derulează în municipiul Târgu-Jiu şi judeţ cu sprijinul asistentelor medicale comunitare şi mediatoarelor sanitare”.
Activităţile campaniei constau în: distribuirea unei cărţi de colorat, ce conţine sfaturi, poezii, ghicitori şi poveşti tematice, afişarea de postere, distribuirea de pliante, discuţii interactive, lecţii teoretice şi demonstraţii practice la clasele de elevi cu tematică specifică, de către specialişti şi cadrele didactice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here