Ziua Mondială a Sănătăţii, motiv de simpozion la Târgu-Jiu

264

Direcţia de Sănătate Publică Gorj va marca, pe 7 aprilie, aşa cum se cuvinte Ziua Mondială a Sănătăţii, fiind pregătite mai multe acţiuni la nivel de municipiu, vârful fiind simpozionul de luni care se va organiza sub sloganul “Entităţi mici, pericol mare!”. Ziua Mondială a Sănătăţii se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca Întemeierea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în anul 1948 şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. În acest an, tema campaniei este reprezentată de bolile transmise prin vectori, de aici şi denumirea simpozionului de la Hotel Brâncuşi, din Târgu-Jiu.

Scopul acestei campanii, spun reprezentanţii DSP Gorj, este de a sensibiliza populaţia, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi autorităţile publice în privinţa ameninţării pe care o reprezintă vectorii şi bolile transmise prin aceştia şi stimularea familiilor şi comunităţilor pentru a acţiona şi a se proteja. Vectorii sunt entităţi mici (ţânţarii, muştele, gândacii, căpuşele, melcii de apă dulce) care pot transmite boli de la o persoană la alta şi dintr-un loc în altul.
Aceştia pot pune sănătatea populaţiei în pericol atât acasă, cât şi atunci când călătorim.
Bolile transmise prin vectori sunt afecţiuni cauzate de aceşti agenţi patogeni în populaţiile umane. Acestea sunt cel mai frecvent întâlnite în zonele tropicale și în locuri unde accesul la sisteme sigure de alimentare cu apă potabilă și salubritate este problematic.
Campania organizată în anul 2014 cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii se concentrează asupra unor vectori importanţi şi a bolilor pe care aceştia le pot cauza, precum şi asupra a ceea ce putem face pentru a ne proteja. Bolile transmise prin vectori sunt răspunzătoare pentru 17% din povara globală estimată pentru toate bolile infecţioase.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here