Ziua Mondială a Poştei

34
Posta RomanaCei peste 35.000 de poştaşi din România au sărbătorit vineri, 9 octombrie, Ziua Mondială a Poştei. Astfel, Poşta Română a făcut o incursiune în lumea timbrelor şi a istoriei serviciilor poştale româneşti, la Muzeul Naţional Filatelic, situat în incinta fostului Palat al Poştelor, actualul Muzeu Naţional de Istorie a României din Capitală.

Pe lângă expoziţiile permanente de timbre, cărţi poştale şi reviste de specialitate, vizitatorii au putut admira piese filatelice din colecţia privată “Scrisoarea de la expeditor la destinatar”, o donaţie a pensionarului P. T. T. Cornel Telecan, dar şi alte colecţii care ilustrează ştampilele poştale folosite în perioada 1872 -1910, ilustrate ce reprezintă sedii de oficii poştale din România, precum şi documente poştale vechi. De asemenea, copiii avut ocazia să admire cea mai lungă scrisoare din lume. Scrisoarea cu tema “Salvându-ne pădurile ne salvezi copilăria” este adresată lui Moş Crăciun şi a fost scrisă, la finalul anului trecut, pe durata a nouă zile, de către un număr de 2.110 copii de la şcolile generale din municipiul Braşov, având o lungime de 413,80 metri. Recordul mondial a fost omologat în data de 18 decembrie 2008 de World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale).
Evenimentele Poştei Române
În urmă cu 135 de ani a luat fiinţă Uniunea Generală Poştală, prin semnarea Tratatului de la Berna de către 22 de membri fondatori, printre care şi reprezentantul Principatelor Române – George Lahovari, Director General al Poştelor şi Telegrafului. Ulterior, în 1878, odată cu aderarea unui grup masiv de operatori poştali, Uniunea Generală Poştală îşi schimbă numele în Uniunea Poştală Universală (UPU). Ziua semnării Tratatului de la Berna, 9 octombrie, a rămas de atunci un punct de referinţă în istoria sistemului poştal. Cu ocazia Congresului UPU de la Tokyo, din 1969, prin votul unanim al tuturor delegaţiilor prezente, s-a stabilit ca 9 octombrie să devină o zi de sărbătoare pentru toţi poştaşii din lume, data în care se aniversează Ziua Mondială a Poştei. Poşta Română deţine în prezent o reţea de peste 7.100 de subunităţi poştale la nivel naţional, distribuind săptămânal peste 11 milioane de trimiteri poştale. Peste 550 de oficii poştale din totalul de 1.200 subunităţi poştale informatizate sunt incluse în VPN (Virtual Private Netwok). Reţeaua informatizată permite efectuarea de operaţiuni în condiţii optime de siguranţă, fiind utilizate sisteme informatice securizate şi reţele private de comunicaţii. Decizia Poştei Române de a implementa unul dintre cele mai sigure sisteme informatice a fost determinată şi de competiţia acerbă pe unele segmente pe piaţă, această măsură ducând la extinderea paletei de servicii oferite clienţilor. Pe lângă serviciile tradiţionale, clienţii au acces la servicii noi, bazate pe cele mai noi tehnologii, precum serviciile financiare interne şi externe (mandat on-line, mandat electronic, Western Union şi Eurogiro) sau e-post (asigura transmiterea de mesaje prin intermediul reţelei Internet). Extinderea reţelei de oficii poştale care operează în timp real a dus la încheierea de parteneriate cu instituţiile bancare sau de asigurări care activează pe piaţa autohtonă, companiile de telefonie fixă şi mobilă, dar şi cu administraţiile publice locale. Poşta Română a dobândit o experienţă solidă în încasarea ratelor acordate de băncile partenere, a impozitelor şi a taxelor locale, a facturilor la utilităţi (electricitate, telefonie fixă şi mobilă, gaze).
Medalii pentru poştaşi
Poştaşii români au câştigat o medalie de aur şi două medalii de argint la Balcaniada Marşul Factorilor Poştali, competiţie găzduită, în această săptămână, de oraşul Samsun, Turcia. După ce a mărşăluit pe distanţa regulamentară de 5.000 de metri, românca Andreea Arsine, în vârstă de 21 de ani, factor poştal la OPDC Botoşani, a trecut prima linia de sosire în competiţia fetelor, fiind urmată de două poştăriţe din Turcia. În concursul pe echipe-fete, România a câştigat medalia de argint, prima poziţie a podiumului fiind ocupată de sportivele din Turcia, iar a treia de echipa Bulgariei. Echipa Poştei Române a reuşit să obţină medalia de argint şi în competiţia pe echipe – băieţi, prima treaptă a podiumului fiind ocupată de poştaşii din Turcia, iar a treia de cei din Republica Moldova. Balcaniada Marşul Factorilor Poştali este o competiţie profesional-sportivă cu o îndelungată tradiţie, ce se desfăşoară din anul 1972. La ediţia din acest an au participat sportivi din opt state din zona Balcanilor. BlueAir, singura companie de smart-flying din România, a fost alături de poştaşii români participanţi la competiţie, asigurându-le acestora transportul în Turcia, ţară ce a găzduit în acest an Balcaniada Marşul Factorilor Poştali.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here