Ziua mondială a alimentaţiei. Recomandările medicilor Spitalului Județean Târgu-Jiu

1638

Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 16 octombrie. Scopul instituirii acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, de a încuraja o atenţie sporită asupra producţiilor agricole etc.

Ziua mondială a alimentaţiei este marcată în circa 130 de state ale lumii, iar în România a fost instituită, prin Legea nr 47/2016, Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare la aceeaşi dată.

Dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, a vorbit despre importanța unei alimentații sănătoase.

„Este bine-cunoscut faptul că tot ceea ce mâncăm se absoarbe în organism și are multiple efecte asupra acestuia. De aceea, este important să punem mare preț pe alimentație, atât în ceea ce privește calitatea alimentelor, cât și cantitatea, tipul/categoria lor, precum și pe tehnicile de preparare. În ceea ce privește pâinea și cerealele, ar fi bine să consumăm pâine intermediară și cereale integrale care au multiple beneficii. Acestea au un conținut mai redus de glucide-zaharuri, au efecte benefice asupra scăderii colesterolului, a grăsimilor din organism, previn constipația, având efecte benefice și asupra pacienților supraponderali și obezi.

Produsele lactate-știm cu toții că sunt benefice pentru organism, datorită conținutului de calciu și proteine, însă este recomandat să consumăm lactate cu un conținut redus de grăsimi (1,5%). De asemenea, este de preferat să consumăm lapte proaspăt, iaurt, sana, chefir, caș, urdă și să evităm produsele grase precum telemeaua, brânza topită etc. cu efecte nefavorabile asupra organismului.

În ceea ce privește consumul de fructe acestea trebuie consumate în stare proaspătă, pentru a putea beneficia din plin de beneficiile acestora. Sunt o importantă sursă de vitamine și fibre care au rol important în menținerea imunității; fibrele au rol important în scăderea grăsimilor, combaterea constipației, buna funcționare a sistemului digestive. Din cauza conținutului de glucide nu este recomandată consumarea a mai mult de 300 grame/zi, deoarece poate crește glicemia pacienților cu diabet zaharat. Pacienții cu diabet zaharat și boli de nutriție trebuie să nu consume anumite fructe, precum banană, pere, struguri, prune, fructe confiate.

Când vine vorba despre legume, aici este recomandat consumul în cantități mai mari, fără prea multe restricții, deoarece au multiple efecte benefice. Au un conținut redus de glucide, un conținut mare de fibre, așa că legumele sunt recomandate atât pacienților cu diabet zaharat, cât și în alte afecțiuni. Atenție, însă, la cartofi, fasole uscată! Este recomandat să evităm prăjirea alimentelor în grăsime încinsă, deoarece poate avea efecte nefavorabile asupra aparatului digestiv, ficatului etc., când vine vorba despre carne și pește, trebuie să avem grijă ce tip de carne consumăm. Este de preferat carnea de bună calitate, cu un conținut redus de grăsime. Ar trebui să evităm carnea foarte grasă, slănina, untura, care pot duce la creșterea colesterolului, efecte negative asupra aparatului cardio-vascular, sistemului nervos etc.”, spune medicul gorjean.

Alimentația pentru bolile tiroidiene

Dr. Andreea Purec-Popescu, medic specialist endocrinologie – șef al Secției Endocrinologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu, spune că „nutriția în bolile endocrine este una variată în funcție de patologia endocrină asociată”.

490094

Bolile tiroidiene autoimune necesită un aport sporit de seleniu, oligoelement prezent în alimente precum pește, ouă, alune, lactate și o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume proaspete, săracă în gluten (risc de intoleranta la gluten).

Hipertiroidismul necesită un aport scăzut de iod, element prezent în exces în sarea iodată, nuci, alune braziliene, pește de origine marină și o alimentație bogată în calciu, magneziu și vitamina D, deci o alimentație bogată în lactate și legume verzi.

De asemenea, pacienții care sunt în tratament cu hormoni tiroidieni trebuie să evite consumul de crucifere (varză, broccoli, conopidă, varză Bruxelles) bogate în tiocianati, substanțe care scad eficiența tratamentului pentru hipotiroidism.

Osteoporoza necesită o dietă bogată în lactate degresate, pește, ouă, legume verzi care aduc un aport sporit de minerale necesare sistemului osos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here