Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, sărbătorită și la Târgu-Jiu

349

În fiecare an, la 26 iunie este marcată Ziua internațională împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri (International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking), care este menită să crească gradul de conștientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate. La nivelul județului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, a organizat, împreună cu partenerii locali tradiționali, o serie de activități de informare și sensibilizare a comunității locale cu referire la cadrul legislativ, factorii de risc și de protecție privind consumul, efectele nocive ale consumului de droguri și noi substanțe psihoactive (SNP).

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, la nivel naţional, duminică, 25 iunie, o serie de activităţi specifice, de informare, conştientizare şi educare a populaţiei cu privire la problematica drogurilor în România, pentru marcarea Zilei Internaţionale Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri. Agenţia Naţională Antidrog, prin centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA), a desfăşurat, în toată ţara, acest gen de activităţi, în parcurile şi pieţele centrale ale municipiilor reşedinţă de judeţ.

Activități antidrog la Târgu-Jiu
La nivelul județului, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Gorj, împreună cu partenerii locali tradiționali (DSP Gorj, CCD Gorj, Crucea Roșie – Filiala Gorj, DJST Gorj, IJJ Gorj, IPJ Gorj) a organizat o serie de activități de informare și sensibilizare a comunității locale cu referire la cadrul legislativ, factorii de risc și de protecție privind consumul, efectele nocive ale consumului de droguri și noi substanțe psihoactive (SNP). Astfel, în data de 25 iunie 2017, în intervalul orar 11.00-18.00, a fost instalat un punct de informare în Parcul Central din Municipiul Târgu-Jiu, în zona “Foișor”, unde trecătorii au primit materiale de informare și sensibilizare cu privire la fenomenul traficului și consumului de droguri.
Tot în această locație, în intervalul orar 11.00-15.30, CPECA Gorj, în parteneriat cu Decathlon România, a organizat activități sportive (meciuri de tenis de masă, badminton, etc). A avut loc şi un cros cu mesaj antidrog, la care au participat sportivii de la Clubul “Pandurii”, Secția Atletism.
De asemenea, activităţile au continuat cu un “flashmob” și cu mesaje scrise pe panourile special amenajate, la care au participat elevi de la unitățile de învățământ de pe raza Municipiului Târgu-Jiu și persoanele prezente în Parcul Central. Tot cu această ocazie, asistentele medicale comunitare și mediatoarele sanitare din cadrul DPPS Târgu-Jiu au măsurat, gratuit, valorile tensiunii arteriale la persoanele doritoare.

Zi marcată începând din 1987
Începând din 1987, în fiecare an, în data de 26 iunie, la nivelul tuturor ţărilor membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se marchează Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, ca expresie a determinării ONU de a consolida acţiunile şi cooperarea la nivelul statelor membre, pentru atingerea obiectivului de a avea o societate internaţională fără consum abuziv de droguri.
An de an, Oficiul Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) este promotorul campaniei internaţionale de sensibilizare privind provocarea majoră pe care drogurile ilicite o reprezintă pentru societate în ansamblu şi încurajează derularea, în lumea întreagă, a cât mai multor activităţi de atenţionare cu privire la acest fenomen. Tema UNODC pentru Ziua Internaţională Împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri are ca mesaj: “Întâi ASCULTĂ! Ascultându-i pe copii şi tineri, realizezi un prim pas pentru a-i creşte sănătos şi în siguranţă”, iar la nivel național mesajul subsecvent “Colorează-ți viața altfel”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here