Ziua internațională a persoanelor vărstnice, sărbătorită și la Tărgu Jiu

1126

Ziua Internațională a Persoaneor Vărstnice este sărbătorită în fiecare an în prima zi a lunii octombrie, începănd cu anul 1991, această dată fiind stabilită în 14 decembrie 1990 de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) în baza Rezolutiei nr. 45/106.
Anul acesta seniorii din municipiul Tărgu Jiu și nu numai au fost sărbătoriți în prima zi lucrătoare a lunii octombrie, peste 3000 de pensionari fiind invitați la un cunoscut restaurant din reședința județului Gorj. Edilii municipiului reședință de județ al Gorjului au oferit o masă festivă cu această ocazie, meniul oferit la restaurant valorănd 190 de lei noi/persoană, incluzănd aici și tipărirea fiecărei invitații de participare la eveniment. De atlfel, de la bugetul municipalității au fost alocați, încă de la începutul anului 2023, 654.500 de lei în vederea organizări evenimentului ,,1 Octombrie – Ziua internațională a persoanelor vărstnice”.
De la an la an, un număr tot mai mare de pensionari au dorit să participe la evenimentul amintit, dacă anul trecut fiind 2.000 de participanți la acest eveniment în Tărgu JIu, în 2023 numărul celor care au fost prezenți la ,,Balul pensionarilor” s-a situat undeva la 3.000 de persoane. Acestea au fost membri ai mai multor organizații de pensionari, cum ar fi Liga Pensionarilor Gorjeni, Asociația Județeană a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, Asociația Veteranilor de Război din Ministerul Apărării Naționale, Casei de Ajutor Reciproc Tărgu Jiu, Asociației Naționale a Petroliștilor, Uniunii Veteranilor de Război și Urmașilor Veteranilor de Război ai Ministerului Apărării Naționale, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere ai Ministerului Administrației și Internelor, Sindicatului Liber al Micilor Întreprinzători și Pensionari, Asociației Naționale a Cadrelor Militare ai MInisterului Apărării Naționale, Uniunii Sindicatelor Pensionarilor Minieri, Asociației Surdomuților, Asociației Nevăzătorilor, Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere Transmisiuni și Asociației Pensionarilor de Etnie Romă, la care li s-au adăugat și alți pensionari cu domiciliul în municipiul Tărgu Jiu. Invitațiile la Ziua Internațională a Persoanelor Vărstnice au fost împărțite prin intermediul acestor asociații, la Stadionul Muncipal ,,Constantina Diță” și la sediul Direcției Publice de Protecție Socială Tărgu Jiu.
Pe parcursul mai multor ore, persoanele de vărsta a treia s-au întălnit și s-au simțit bine împreună, au depănat amintiri și au retrăit perioada de început a tinereții, atmosfera de dans si voie bună fiind asigurată de mai mulți soliști și membri ai Ansamblului Artistic Profesionist ,,Doina Gorjului” și ai Școlii Populare de Artă din Tărgu Jiu.
Demn de remarcat este faptul că în anul 1982 a fost elaborat prima dată un Plan internațional de acțiune pentru ajutorarea persoanelor în vărstă, adoptat de Adunarea Mondială pentru Îmbătrănire și aprobat de Adunarea Generală a ONU. Prin acest Plan se dorea creșterea nivelului de conștientizare și de empatie cu privire la calitatea vieții persoanelor de vărsta a treia.
Populația lumii îmbătrănește, evoluție determinată de creșterea speranței de viață și de scăderea ratei natalității. În 2019, pentru prima dată în istorie, numărul persoanelor de peste 65 e ani a depășit numărul copiilor sub 4 ani, conform datelor companiei Euromonitor Internațional.
Marius Stochițoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here