Ziua internațională a cărții

767

23 aprilie – „Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de autor” a devenit un eveniment anual în care se promovează cititul, drepturile de autor și publicarea cărților.
23 aprilie marchează totodată trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes, precum și a altor scriitori: scriitorul peruan Inca Garcilaso de la Vega (1616), poetul englez William Wordsworth (1850), scriitorul francez Jules Barbey d’Aurevilly (1889) și poetul englez Rupert Brooke (1915). Deși ziua de 23 aprilie este înregistrată ca dată a decesului lui William Shakespeare, ea are dublă semnificație pentru viața autorului. Cu toate că ziua nașterii sale nu este cunoscută, ea este celebrată pe data de 23 aprilie, cu trei zile înainte de data oficială la care acesta a fost botezat (26 aprilie 1564). Importanța semnificativă a autorului în lumea literară a fost omagiată prin numeroase monumente și evenimente dedicate. Biserica din orașul Stratford-upon-Avon în care a fost botezat și înmormântat dramaturgul are un monument funerar dedicat scriitorului, care a fost construit între anii 1616 și 1623, când a fost menționată în prima colecție a pieselor dramaturgului, „First Folio”.
Scriu acest articol pentru a marca simbolic această zi, dar și pentru a-mi arăta recunoștința față de toate doamnele bibliotecar de la nivelul municipiului nostru, doamne care desfășoară de fiecare dată interesante activități centrate pe promovarea lecturii și pe dezvoltarea unei societăți bazate pe educație. Vă mulțumesc pentru că ne demonstrați că afirmația lui Victor Hugo ,,Cărțile sunt prieteni reci, dar siguri!” se adeverește. Parteneriatele desfășurate până acum între C.C.D. Gorj și instituțiile în care acestea își desfășoară activitatea sunt dovezi clare ale implicării acestor oameni sensibili, cărora le port respect. Tuturor cititorilor le doresc să nu își piardă apetitul livresc, ori să se lase răpuși de gânduri copleșitoare în această perioadă, ci asemeni lui Nicolae Iorga, să urmeze îndemnul: ,,Scrisul, ca și cititul, poate liniști durerile sufletești”.
Firan Alina, bibliotecar – Casa Corpului Didactic Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here