Ziua Internaţională a Cărţii, marcată în Gorj

346

Cu prilejul Zilei Internaţionale a Cărţii, celebrată în fiecare an în data de 23 aprilie, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Gorj, a lansat campania ,,Carte în dar”. Cu sprijinul profesorilor consilieri Cristina Crăete, Claudia Iriza, Simona Urluescu, Andreea Mitescu, Aritina Dungă, Reli Ilean, Rodica Piscupu Dobrescu în unităţile de învăţământ preuniversitar s-au organizat şi s-au desfăşurat o serie de activităţi de sensibilizare şi îndrumare spre lectură.

Prima activitate a constat în colectarea de cărţi pentru copii, donate de către cadrele didactice şi elevii de la unităţile de învățământ din județul Gorj. Cărţile donate au fost direcţionate de către şcoli spre Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă EducaţionalaăGorj, prin intermediul profesorilor consilieri. De aici, ele urmează să ajungă la şcolile cu deficit de carte, la elevii de la sate, din centre de plasament şi centre maternale, la copiii defavorizaţi, care nu au acces la cărţile necesare educaţiei lor.
A doua activitate a constat în redactarea de către elevi a unei scrisori adresate cărţii în care să evidenţieze cât de importantă este aceasta pentru dezvoltarea lor personală și profesională. O altă sarcină a constat în elaborarea de către elevi a unei ,,definiții” personale a cărții, răspunzând la întrebarea ,,Ce înseamnă cartea pentru tine?” Scrisorile şi  ,,definițiile” vor servi la editarea volumului ,,Gânduri despre carte“.
Prezentăm mai jos câteva fragmente din scrisorile redactate de elevii participanţi la Campania ,,Carte în dar”.
,,Cărţilor, ne dăruiţi bunăvoinţă, încredere şi câte o lecţie de fiecare dată!  Mă uit la voi şi îmi vine să vă iau pe toate, să vă străng în braţe până la ultima răsuflare. Ce aş fi eu dacă voi nu aţi fi? Vă spun eu: aş fi o fată fără cultură şi cel mai rău este că n-aş şti niciodată motivul pentru care trăiesc.”
( Alexandra Ioniţă- Niculescu, clasa  a VIII – a A, Școala Gimnazială ,,Alexandru Ștefulescu” Tg-Jiu )
,,Tu eşti comoara fără preţ, eşti învăţătorul care te conduce la bine, te face să te bucuri, să râzi şi să plângi. Consider că eşti un instrument fundamental în viaţa omului”
(Mădălina Ciocan, clasa a VII-a D,  Şcoala Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” Tg-Jiu)
,,Dragă carte, tu nu reprezinţi doar nişte file albe legate într-o copertă pe care autorul şi-a scris sentimentele, ci şi un univers mirific, un univers al fanteziei, în care totul este posibil şi unde orice om îşi găseşte eliberarea de grijile vieţii”
(Anamaria Bălăcescu, clasa a VI-a A, Şcoala  Gimnazială „Alexandru Ştefulescu” Tg-Jiu)
,,Tu m-ai învăţat să preţuiesc fiecare secundă, minut, oră şi zi. Tu m-ai învăţat că fiecare rază de soare e  importantă. Tu m-ai învăţat să iubesc tot ce este frumos, inclusiv pe tine, care eşti cea mai frumoasă dintre frumuseţiile lumii”
(Daria Cristina Cioagă, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Bustuchin)
,,Am crescut lângă tine, m-am jucat cu tine, te-am îndrăgit și de aceea te iubesc aşa de mult.Of carte! De-ar citi toţi oamenii planetei cuvintele tale pline de iubire, de mângâiere şi de bucurie, ce fericiţi ar fi”
(Gheorghiţa Maria Izabela Andrei, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Bustuchin )
,,O carte este  cel mai preţios  cadou  pe care îl poate primi sau oferi cineva. Este provizia cea mai bună pe care un om  o poate lua în călătoria vieţii. Tu, scumpă carte, eşti micul tezaur care ne umple viaţa de fericire, una dintre marile minuni ale lumii, care împărtăşeşte  fără reţinere toate secretele ei”
(Olivia Diură, clasa a VII-a, Liceul Tehnologic Bustuchin)
,,Astăzi este o zi specială pentru că pot să-ţi spun ce gândesc despre tine. Vreau mai întâi să-ţi mulţumesc pentru că ai fost mereu alături de mine. Cu ajutorul tău, de fiecare dată când am avut nevoie de orice informaţie, am găsit-o tot mai uşor. Am aflat, cu fiecare zi care se scurge că oricine are carte are şi parte”
(Ana-Maria Duduleanu, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială Poiana Seciuri)
,,Aşa cum mama este specială şi de neînlocuit pentru copii, aşa eşti şi tu pentru mine. Eu te consider ca fiind a doua mea mamă! Vreau să mai ştii că te iubesc foarte mult, că îmi eşti cea mai bună prietenă şi că îţi port  foarte mult respect”
(Laura Daiana Cucăilă, clasa a V-a, Şcoala Gimnazială Poiana – Seciuri, comuna Bustuchin)
,,Tu eşti prietena care nu se supără niciodată pe mine aşa cum fac ceilalţi prieteni.Tu nu te superi nici când nu te bag în seamă, nici când te citesc  şi nu prea te înţeleg. Tu îmi eşti tot timpul alături. De multe ori tu eşti cea care adoarme lângă mine sau eu adorm langă tine, cine mai ştie”
(Robert  Daniel Mitroi, clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială Tg.  Logreşti)
,,Cartea este  comoara fără preţ, este învăţătorul care te conduce, orientându-te cu puterea cuvintelor, direcţionându-te prin hăţişul vieţii. Te face să te bucuri, să râzi, să reflectezi şi să plângi”
(Iulian-Andrei Stăiculescu, clasa: a X a B, Liceul Energetic Tg-Jiu)
,,Doresc să-ți mărturisesc că dragostea mea pentru tine a pornit încă din leagănul copilăriei. De când eram mic copil, părinții îmi spuneau tot felul de povești: povești cu “Feți Frumoși” și “Ilene Cosânzene”, balade și snoave. Pe toate le-am auzit rostite într-o singură limbă, iar ceea ce tu ai pus în sufletul meu de mic copil nu poate fi șters niciodată”
(Ștefan Dragu, clasa a III – a B, Școala Gimnazială “C-tin Brâncuși” Tg-Jiu)
,,Sunt mândru că am găsit în tine un prieten adevărat! Sper să descopere și alții prietenia ta și să o păstreze timp îndelungat”
(Raul Constantin Brîncuș clasa a V – a C, Școala Gimnazială “C-tin Brâncuși” Tg-Jiu)
,,Dragă prietenă, tu mă ajuţi ca mintea şi sufletul meu să înflorească, căci eu asemenea unei flori, care este încă mică şi delicată, trebuie să cresc sănătoasă şi mare”
(Larisa Mogoş, cls. a VI-a B, Şcoala Gimnazială. “Sf. Nicolae” Tg-Jiu)
Coordonatori campanie:
Daniela Şcheau – profesor consilier  CJRAE Gorj
Mădălina Istratie – documentarist  CJRAE Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here