Ziua Internaţională a Bolilor Rare, celebrată şi în Gorj

591

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în parteneriat cu autorităţile publice locale prin reţeaua de Asistenţă Medicală Comunitară din judeţul Gorj, celebrează, în perioada 26 februarie – 12 martie 2018, Ziua Internațională a Bolilor Rare, derulând Campania cu sloganul: „Implicarea pacientului – Cercetare”.

Potrivit reprezentanţilor DSP, tema campaniei din anul acesta a Zilei Internaționale a Bolilor Rare – Cercetarea în domeniul bolilor rare este crucială, deoarece oferă pacienților răspunsurile și soluțiile de care au nevoie, fie că este vorba de tratamente sau de îmbunătățirea îngrijirii. „Există atât de multe de spus în lupta pentru creșterea cercetării privind bolile rare, astfel că tema campaniei din 2018 este o continuare a temei din 2017”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
La 28 februarie 2018, persoanele care suferă de o boală rară, familiile acestora, organizațiile de pacienți, politicienii, profesioniștii din sistemul sanitar, cercetătorii, se reunesc în spirit de solidaritate pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu bolile rare. Anul 2018 marchează cel de-al unsprezecelea an în care comunitatea internațională a bolilor rare celebrează Ziua Bolilor Rare.

Obiectivele campaniei
La 28 februarie 2018, a unsprezecea ediție a Zilei Bolilor Rare, mii de oameni din întreaga lume se reunesc pentru a pleda pentru mai multe cercetări privind bolile rare. Conform reprezentanţilor DSP Gorj, de-a lungul ultimelor decenii, fondurile dedicate cercetării de boli rare au crescut. Dar se dorește o creștere și mai mare a fondurilor pentru cercetare. „Prin urmare, Ziua Bolilor Rare 2018 este o oportunitate de a face apel la cercetători, universități, studenți, companii, factorii de decizie politică și medici, de a face mai multe cercetări și a sublinia importanța cercetării bolilor rare pentru comunitate. Pacienții cu boli rare și familiile, organizațiile de pacienți, politicieni, îngrijitori, personalul medical, cercetătorii și industria se vor alătura pentru a crește gradul de conștientizare a bolilor rare prin mii de evenimente din întreaga lume”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Campanie în mai multe localităţi gorjene
Campania de informare a populaţiei se desfăşoară în localităţile – Băleşti, Godineşti, Borăscu, Stoina, Bustuchin, Plopşoru, Runcu, Bumbeşti Jiu, Mătăsari, Baia de Fier, Roşia de Amaradia, Padeş, Berleşti, Bolboşi, Rovinari, Teleşti, Leleşti, Scoarţa, Țînţăreni, Târgu-Cărbuneşti, Hurezani, Turburea, Stăneşti, Negomir, Ţicleni, Bengeşti Ciocadia, Glogova, Dragoteşti, Bîlteni şi Arcani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here