Ziua Iei, sărbătorită în Parcul Coloanei Infinitului

1603

Ziua Universală a Iei va fi sărbătorită sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 10:00, în Parcul Coloanei Infinitului din Târgu Jiu.

Specificul și unicitatea portului gorjenesc vor fi puse în valoarea prin intermediul simbolului identității și al creativității spațiului românesc, IA românească.

Evenimentul propune publicului o serie de activități. De la arta țesutului si a cusutului cu vestitul război de țesut și până la împletituri nuiele, frumusețea meșteșugurilor gorjenești va prinde contur în mâinile meșterilor populari Liliana Arapu, Daciana Ungureanu, Maria Dinoiu, Vasile Modroagă și Gheorghe Cârjă.

Măriile Gorjului, Virtuozii Gorjului, Gorjeanca și Jiana sunt doar câteva dintre grupurile care vor aduce buna dispoziție. Nu vor lipsi nici dansurile populare din mai multe zone etnografice ale județului nostru: Polovragi, Drăgotești, Stoina, Logrești, Căpreni, Hurezani, Runcu, Bălești, Văgiulești, Samarinești și Bolboși.

Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, alături de Consiliul Județean Gorj și Primăria și Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu, organizează sâmbătă concursul „Cămașa cu altiță – Identități gorjenești”. Prezența participanților la concurs este așteptată în Parcul Coloanei Infinitului începând cu ora 09.00.

Concursul va avea trei secțiuni: cea mai reprezentativă ie-cămașă tradițională femeiască sau costum femeiesc, cea mai frumoasă poveste a iei/cămășii tradiționale gorjenești și reproducere/recuperare modele, motive și tehnici străvechi. Se vor evalua cămășile gorjenești lucrate/cusute de curând, respectând  sursele/modelul din albumele de cusături populare.

Părintele Necula revine la Târgu Jiu

După „Alaiul cămășilor cu altiță” și hora boierească, seara, începând cu ora 19:00, Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Profesionist Doina Gorjului, Lyra Gorjului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și Școala Populară de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu, vă invită să vă bucurați sufletul cu recitalul extraordinar susținut de Lyra Gorjului, dar și de prezența deosebită a Părintelui Constantin Necula.

„Intrarea este liberă, dar adresăm rugămintea tuturor participanților să includă în ținuta vestimentară ia românească! Vă așteptăm, cu mic, cu mare, să ne bucurăm împreună de frumoasa sărbătoare a iei și a Sânzienelor!”, spun reprezentanții Școlii Populare de Arte „Constantin Brâncuși” Târgu Jiu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here