Ziua Europei, sărbătorită mai devreme la Godineşti

130

DSCN9196În localitatea gorjeană Godineşti, Ziua Europei s-a sărbătorit cu patru zilei mai devreme. Pentru că acolo se află voluntari din Argentina şi Camerun, iar unul dintre ei trebuie să plece în ţara sa în curând, autorităţile locale au decis ca Ziua Europei să fie sărbătorită, la Şcoala Generală din Godineşti, pe 5 mai.

Ziua Europei se sărbătoreşte anual pe data de 9 mai, începând din anul 1985, când Consiliul European de la Milano stabilea această dată ca fiind „Ziua Europei”, după ce în 9 mai 1950, ministrul de DSCN9173Externe al Franţei, Robert Schuman, propunea altor câteva state să pună bazele unei federaţii europene necesară menţinerii păcii. Despre semnificaţia acestei zile a vorbit Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti, cu ocazia manifestărilor organizate la Şcoala Generală din localitate, pentru a marca această zi. Totodată, edilul le-a vorbit elevilor şi cadrelor didactice şi despre motivul organizării Zilei Europei pe 5 mai şi nu pe 9 mai, când o sărbătoreşte toată lumea. „Chiar dacă este înainte de 9 mai, astăzi încercăm să sărbătorim Ziua Europei. Această manifestare pe care am îmbinat-o cu plecare DSCN9177unora dintre voluntarii care s-au aflat pe raza localităţii noastre şi care sunt din Argentina şi Camerun. De aceea am şi stabilit să fie astăzi aceste manifestări, fiindcă unul dintre ei se pregăteşte să plece în Argentina. Cei doi voluntari îşi prezintă o expoziţie de produse aduse de la ei, din ţara de origine”, a spus Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti.

Voluntarii din Argentina şi Camerun, în mijlocul copiilor

De aproape un an de zile, pe raza localităţii Godineşti se găsesc doi voluntari, unul din Argentina şi altul din Camerun. În tot acest timp, ei au interacţionat cu elevii din localitate şi au apreciat DSCN9179implicarea şi deschiderea acestora faţă de activităţile extracuriculare puse în practică. „Sunt Rodrigo Paris şi sunt din Argentina. Sunt voluntar la Şcoala Generală din Godineşti am ajuns în România la 16 iunie 2010 şi peste o săptămână mă întorc în Argentina. Am făcut diferite activităţi la şcoală cu copiii, cursuri de limba spaniolă. Sunt aici cu Ibrahim, un alt voluntar din Camerun, şi facem parte dintr-o asociaţie numită „Tineri fără frontiere”; este un program al Uniunii Europene, „Tineret în acţiune”. Copiii sunt foarte receptivi şi frumoşi şi interesaţi de activităţi extracuriculare”, spunea unul dintre voluntari.

La manifestarea organizată cu ocazia Zilei Europei, chiar în curtea Şcolii Generale din Godineşti, Ibrahim a prezentat o serie de obiecte specifice africane, confecţionate manual. Pentru a se plia şi mai bine pe atmosfera de sărbătoare, Ibrahim a venit în mijlocul elevilor îmbrăcat într-un costum tradiţional. Rând pe rând, el a prezentat, în limba franceză, toate obiectele expuse şi a explicat, totodată, semnificaţia fiecăruia.

Elevii, prinşi în horele tarafurilor de lăutarii

Pentru a întregi atmosfera de sărbătoare, edilul din Godineşti a invitat şi două tarafuri de lăutari, pentru a-i bucura pe participanţi. De la primele acorduri muzicale, elevii s-au prins în hore, de unde nu au lipsit nici cei doi voluntari străini. „În cadrul manifestării, am adus două formaţii, două mini-tarafuri de la Pârâu de Pripor, foşti elevi ai Şcolii Generale de aici; ei îşi prezintă un program artistic în cinstea acestui eveniment. Elevii noştri s-au arătat bucuroşi şi deschişi pentru că au avut ocazia ca împreună cu aceşti voluntari să-şi exerseze vorbitul în limba franceză”, a declarat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti.

Ziua Europei a fost astfel marcată la Godineşti, ca o adevărată sărbătoare, având toate ingredientele necesare bunei dispoziţii, dar şi marcării unui moment important pentru comunitatea europeană.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here