Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, marcată la Târgu-Jiu

550

Celebrată anual pe data de 18 octombrie, Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane s-a marcat joia trecută şi în municipiul nostru. Acţiunile s-au derulat sub sloganul „Ia-ţi 4 minute să începi lupta împotriva traficului de persoane” şi au avut ca loc de desfăşurare zona pietonală din Târgu-Jiu, în dreptul Facultăţii de Drept a Universităţii „Constantin Brâncuşi”.

Mai multe instituţii din judeţul nostru, între care; Instituţia Prefectului Gorj, Consiliul Judeţean Gorj, S.C.C.O. Gorj, I.P.J. Gorj, I.J.J. Gorj, Serviciul de Probaţiune Gorj, I.S.J. Gorj, D.G.A.S.P.C. Gorj, D.S.P. Gorj, A.J.O.F.M. Gorj, C.J.R.A.E. Gorj, precum şi cu ONG locale – Asociaţia Tinerii luptă împotriva viciilor mileniului III, Fundaţia SOS Copiii Gorjului, Asociaţia Inimi de Gorjeni, Asociaţia pentru Şanse Egale Târgu-Jiu şi Asociaţia Părinţilor Şcolii Generale Sf. Nicolae şi-au dat mâna şi au organizat acţiunea de marcare a Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. Acţiunea din 18 octombrie reprezintă parte a mişcării internaţionale de luptă împotriva traficului de persoane, iniţiată de Centrul Raţiu pentru Democraţie, prin programul “Nu e de vânzare – Alege pentru binele tău” şi susţinută de Raţiu Family Charitable Foundation. Această mişcare internaţională presupune o acţiune coordonată în spaţiul public a mai multor grupuri şi urmăreşte o schimbare socială prin creşterea solidarităţii la nivelul comunităţii ca formă de luptă împotriva traficului de persoane.

Luptă împotriva traficului de persoane, la Târgu-Jiu
Desfăşurată sub sloganul „Ia-ţi 4 minute să începi lupta împotriva traficului de persoane”, acţiunea din acest an prin care s-a marcat Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane a fost organizată în Zona Pietonală a municipiului Târgu-Jiu, în dreptul Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi”. Organizatorii au purtat haine albe şi, în timpul celor 4 minute, au afişat pancarte cu drepturi ale omului încălcate prin traficul de persoane, în timp ce participanţii la acţiune, în haine negre, au afişat drepturi şi alegeri garantate fiecărei fiinţe umane. Marcarea Zilei Europene de luptă împotriva traficului de fiinţe umane reprezintă un exerciţiu de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen. Acţiuni similare s-au desfăşurat în mai multe locaţii, la nivel internaţional.

Lupta împotriva traficului de persoane, sărbătorită din 2007
În anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, data de 18 octombrie a fost desemnată „Zi Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane”. Acest demers a fost considerat un pas important întreprins de către Comisia Europeană în contextul asumării, pe termen lung, a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane. Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.
Minodora Sucea

Zeci de gorjeni au protestat pentru combaterea traficului de persoane
La sfârşitul săptămânii trecute poliţiştii din cadrul Biroului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii au coordonat, în strânsă colaborare cu Liga Studenţilor, din cadrul Universităţii Constantin Brâncuşi, Târgu-Jiu şi alte câteva instituţii şi organizaţii, mişcarea internaţională împotriva traficului de persoane, desfăşurată în zona central-pietonală Victoria din municipiu.
„Ziua Europeană împotriva Traficului de Persoane”, a fost manifestată prin proteste paşnice ale celor peste 200 de elevi şi studenţi participanţi. Scopul acţiunii l-a constituit creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei generale, în ceea ce priveşte amploarea traficului de persoane şi efectelor sale la nivel individual, familial şi social, având ca mesaj „Traficul de persoane transformă oamenii în sclavi. Avem nevoie de unitate pentru a lupta împotriva acestui fenomen.” Sloganul mişcării a fost „Ia-ţi 4 minute şi începe lupta împotriva traficului de persoane! Rezultatul extrem de pozitiv al acţiunii a fost concretizat prin alăturarea la protest a zeci de trecători, devenind parteneri în lupta pentru combaterea traficului de persoane.
Andrada Bărăitaru

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here