Ziua Culturii Naționale în România, sărbătorită în avans la Novaci, Județul Gorj

1527

Ziua Culturii Naționale în România‘‘, este sărbătorită anual, la 15 ianuarie, începând cu anul 2011 cu scopul promovării artei și culturii. Alegerea datei are legătură cu ziua de naștere a lui Mihai Eminescu, în care „românii văd un poet reprezentativ pentru spiritualitatea și forța lor de creație”.
Casa de Cultură Novaci a sărbătorit în avans această zi, la data de 13 ianuarie 2023, începând cu ora 12:30, printr-un simpozion denumit „Eminescu, Luceafărul poeziei românești – punct de reper în evoluția literaturii române”, în cadrul căruia a fost și lansarea volumului de poezii „Visuri în amurg” al doamnei profesoare Florentina Cuteanu – membru al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu”.
Evenimentul a fost organizat de către Primăria Orașului Novaci prin Casa de Cultură și Biblioteca Novaci în colaborare cu Liceul Teoretic și Școala Gimnazială Novaci.
Parteneri la acest eveniment au fost Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Doamna profesoară Elena (Nușa) Basarabă, directoarea Casei de Cultură din Novaci și membră la Cultul Eroilor Gorj, coordonatoarea acestui frumos eveniment, a ales un prezidiu format din: poeta Florentina Cuteanu, profesorul Pompiliu Ciolacu, doamna Simona Stănișel – secretara Primăriei Novaci, profesorul Bondoc Dumitru și doamnele directoare Cristina Spilcă și Alina Țicu.
În prezența unui numeros public, format din reprezentanții Cultului Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj „Tudor Vladimirescu” format din: col. (rtr.) dr. ing. Walter Loga, col. (rtr.) Gigi Bușe, col. (rtr.) ing. George Oancea, lt. col. (rtr.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, ec. Lavinia Ghindă, prof. Ion Mocioi, prof. Elena Cuteanu, ing. Dan Toropu, ing. optician Ionică Boștină, dirg. Viorica Ionescu și ing. Vasile Ionescu, a numeroși elevi și cadre didactice, active sau pensionare, ale școlilor din Novaci (liceu, gimnaziu și grădiniță), doamna Nușa Basarabă, în cuvântul de deschidere a acestui frumos eveniment, a mulțumit tuturor celor prezenți la această manifestare culturală și a prezentat programul realizat de către Casa de Cultură Novaci în colaborare cu Școala Generală și Liceul Teoretic Novaci.
Rând pe rând, profesori și elevi cu talent și respect pentru Măria Sa VERSUL, organizatori și colaboratori, si-au bucurat sufletul cu creațiile eminesciene, cu vorbele de duh ale marelui Arghezi într-un film din anul 1957, cu reacții ale unor minți tinere, profunde în a simți efectul unei lecturi echilibrate la doar 16-17 ani, cu recitările de excepție ale artistului Pompiliu Ciolacu și mai timide ale elevilor, cu melodiile folk ale Ștefaniei Avramescu sau doina dulce, românească, măiestrit interpretată la fluier de elevul Călin Cotorcea, sau cu versurile doamnei Florentina Cuteanu, care, cu această ocazie, și-a lansat la Novaci al doilea volum de versuri, „Visuri în amurg”.
Pentru început, domnul profesor pensionar Bondoc Dumitru, ne-a povestit, cu mult har, despre Eminescu, ca un punct de reper în evoluția literaturii române. Doamna directoare a Liceului Novaci, profesoara Alina Țicu a prezentat, cu ajutorul videoproiectorului, o înregistrare făcută de Tudor Arghezi la Radio România în 1957 despre Eminescu. Materialul a fost pregătit de doamna profesoară Ica Udriște. Trei eleve de liceu au prezentat un scurt eseu despre Eminescu. Eseul Mariei Iuliana Dăianu din clasa a XI-a A intitulat „Eminescu este și al meu” ne spune că „prin simple versuri prin ritm și rimă, prin iubire de oameni și natură, flacăra lui Eminescu rămâne arzând neîncetat în sufletele noastre ca o divinitate atotputernică și atotștiutoare, ce schimbă pașii de dans ai inimii, ce caută vitalitate în orice bătaie a ei. Genialitatea și iubirea eternă mi l-au creionat ca pe un luceafăr ce îmi luminează viața la recitirea fiecărui vers al său. Pentru mine, Eminescu este un colț de rai, spre care alerg neîncetat, este un acasă la care mă întorc de oriunde, este viață și moarte, rațiune și simțire, poveste și adevăr.” Colega sa de clasă, Virginia Stegaru, în eseul „Eu și Eminescu” ne informează că Eminescu pentru ea este o infinită sursă de inspirație ce-ți împlinește sufletul. „Fiecare ne definim, la un moment dat al existenței noastre, printr-o paletă de sentimente. Suma sentimentelor mele este Eminescu”, încheie eleva Stegaru eseul său. Eleva Berbecel Daria din clasa a X-a, A și-a intitulat eseul „Din suflet: Eminescu” prin care ne destăinuie faptul că „odată citită, poezia lui rămâne în sufletul meu. Orice simți, sau ai vrea să simți, e descris în cel puțin o poezie de-a lui. Poți să iubești și să tremuri pe lacuri, poți să speri și să te schimbi, pentru că omul, prin natura sa, e foarte schimbător, iar Eminescu a devenit un luceafăr pe cerul literaturii universale”.
A urmat apoi un moment poetic susținut de profesorul Pompiliu Ciolacu, aplaudat furtunos, la final, de către cei prezenți în sală.
În continuare, patru elevi de la Școala Gimnazială Pociovaliște, Andrei Țicu, Andrei Surupăceanu, Deaconescu Alessia și Popescu Daria au recitat poezii din lirica eminesciană. După ce eleva Ștefania Avramescu, din clasa a XI-a A, a interpretat melodiile „Mai știi” și „Cântec de dragoste”, acompaniindu-se de chitară.
A urmat rândul elevilor de la Școala Gimnazială Novaci să recite poezii din lirica eminesciană. După recitările elevilor doamnei profesoare Meseșan Teodora, Bălășoiu Teodora, Catrinoiu Andra, Deaconescu Alessia și Calotescu Sara, elevul Călin Cotorcea a interpretat cu măiestrie, o doină la fluier, apoi a urmat ultima serie de recitări făcute de elevii doamnei profesoare Ramona Cenușe: Mitan Larisa, Băloi Andreea, Lăpădat Taisia și Stegaru Lupu Giada.

Lansarea volumului doi al poetei novăcene Florentina Cuteanu
În partea a doua a programului, doamna învățătoare Florentina Cuteanu, care de nouă ani lucrează în București, a lansat al doilea său volum de poezie, intitulat „Visuri în amurg”, la fel ca și anul trecut când a lansat volumul de debut intitulat „Printre stele și flori”, tipărit la Editura „SEMNE” din București. Și acest volum e publicat de aceeași editură bucureșteană și e structurat pe patru mari capitole: Poezii de suflet, Poezii de dragoste, Poezii despre natură și Poezii sociale.
Doamna Cuteanu, la îndemnul prietenei sale, Nușa Basarabă, a recitat mai multe poezii din acest volum, printre care și „Novăceanca” despre care a povestit cum i-a venit ideea să o scrie. „Marinela Guran mi-a trimis o fotografie cu cumnata ei în port popular. Eu mă inspir , în poezii, mai mult după fotografii. Când văd o imagine frumoasă, dintr-o fotografie, imediat îmi vine o idee. Ceva se declanșează în mintea mea, ca o muză, și încep să scriu. Și nu mă opresc din scris până nu o termin.”
Domnul profesor Mocioi a citit poezia „Cătălina” dedicată de doamna Cuteanu Ecaterinei Teodoroiu, Eroina noastră națională, și a făcut referiri că, pe 14 ianuarie 2023, se împlinesc 129 de ani de la nașterea acesteia.
Domnul colonel Loga Walter a înmânat celor două membre ale Filialei, câte o diplomă de merit „pentru promovarea culturii și a tradițiilor populare locale în rândul tineretului novăcean și a omagierii eroilor neamului românesc din toate timpurile”.
„Evenimentul organizat la Casa de Cultură Novaci a fost unul «pentru suflet», în cadrul căruia onor auditoriul format din adulți și tineri, au privit și ascultat cu sufletul la gură recitări de înaltă clasă (… pe domnul prof. Pompiliu Ciolacu, director al C.J.P.C.C.T.GJ care recită dumnezeiește!!!), creații literare de excepție ale liceenilor, cântece folk și doine, creații eminesciene sau ale doamnei învățătoare Florentina Cuteanu, care și-a lansat al doilea volum de versuri, tot la noi. La finalul activității am rămas cu un sentiment de bucurie, de plăcere, cu o mulțumire interioară că nu am pierdut timpul, că mi-am regăsit sufletul vorbind despre codri și munți, despre fericire și dragoste, despre moarte și viață. Ce poate fi mai frumos?”, a încheiat doamna Nușa Basarabă frumosul eveniment cultural.
Ce eveniment plăcut și relaxant! Ce oameni minunați și câtă simțire de român adevărat într-o zi așa măreață a găzduit Casa de Cultură Novaci! Felicitări tuturor celor ce s-au implicat și participat la așa eveniment cultural!
Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here