Ziua Crucii Roşii Române, marcată şi la Târgu-Jiu

164

Crucea rosieSocietatea Naţională de Cruce Roşie din România sărbătoreşte astăzi 135 de ani de activitate şi istorie umanitară. Pentru a marca data de 4 iulie, în toate filialele din ţară vor fi organizate diverse acţiuni, de la simpozioane, concerte, la instalarea de corturi în care persoanele interesate îşi vor putea măsura tensiunea.

Ţara noastră a fost printre primele ţări din lume care a răspuns chemării Comitetului elveţian. Ca urmare, la 4 iulie 1876, a luat fiinţă Societatea de Cruce Roşie din România, primul preşedinte al acesteia fiind prinţul Dimitrie Ghica. Printre semnatarii actului de înfiinţare a Crucii Roşii Române, se regăsesc importante personalităţi ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr. G. Cantacuzino şi Dr. Carol Davila. Crucea Roşie din România a fost activă în Războiul de Independenţă, în Primul şi al Doilea Război Mondial, dar şi în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind prezentă alături de cei în nevoie şi reuşind de fiecare dată, cu sprijinul voluntarilor, să vină în ajutorul acestora. Cele aproape cinci decenii de dictatură comunistă au marcat şi destinul Crucii Roşii Române. Ea s-a aflat sub o severă tutelă guvernamentală, fapt ce a împiedicat-o de multe ori să-şi îndeplinească misiunea. După decembrie 1989, Societatea Naţională de Crucea Roşie din România a traversat o perioadă de reorganizare în care a fost chemată să-şi regăsească autonomia şi independenţa, să-şi reevalueze şi să-şi îndeplinească misiunea.

4 iulie în Târgu-Jiu

În toate filialele din ţară, Ziua Crucii Roşii Române va fi marcată prin diverse acţiuni. Ziua Crucii Roşii Române va fi sărbătorită şi în Târgu-Jiu, filiala judeţeană a Crucii Roşii organizând astăzi mai multe acţiuni în acest sens. În faţa Teatrului „Elvira Godeanu” va fi instalat un cort în care gorjenii interesaţi îşi vor putea măsura tensiunea şi glicemia; 18 studenţi vor dona sânge iar 10 tineri îşi vor primi astăzi legitimaţiile de voluntari ai Crucii Roşii. Tot astăzi, începând cu ora 13:00, în cadrul unei şedinţe de birou organizată la biblioteca Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, filiala judeţeană a Crucii Roşii va acorda diplome persoanelor care s-au implicat în activităţile Crucii Roşii, Filiala Gorj. Societatea Naţională de Cruce Roşie din România a fost înfiinţată acum 135 de ani, la 4 iulie 1876; în acelaşi an, la 23 august, societatea a fost recunoscută de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii de la Geneva.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here