Ziua cea mai lungă

514
Dinspre economicul şi politicul de la Bucureşti, veştile ce se varsă către ţară sunt contradictorii. Noaptea de luni spre marţi i-a luat, pare-se, premierului Emil Boc vreo şase ore de lucru la textul celor trei proiecte încă nedifinitivate până marţi dimineaţa.

Vom reveni asupra subiectului, nu înainte de a semnala că în prima zi a săptămânii, analistul Neil Shearing al Capitals Economics aprecia că “economia românească se va contracta atât în 2009, cât şi în 2010, pe măsură ce rata şomajului (care interesează Gorjul în mare măsură! n.n.) şi creditele neperformante vor creşte, iar Guvernul îşi va reduce cheltuielile”, după cum a transmis, ieri, Agerpres. Asta în ciuda declaraţiilor sforăitoare şi interesate întru menţinerea postului de către Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, altfel o personalitate cu competenţe certe în domeniul financiar-bancar, cum că “economia României a ieşit din recesiune”.
La fel cum şi Guvernul Boc susţine că economia a început să-şi revină, după ce producţia industrială şi vânzările cu amănuntul s-au îmbunătăţit, iar contracţia trimestrială a PIB a încetinit. Prea ocupat cu asumările proiectelor de legi – ce-i drept, cam multe, trei la număr într-o singură zi! – preconizează ultraoptimist o ieşire din recesiune în trimestrul patru, iar în 2010 se va înregistra o creştere cu un procent.
Şi acum să vedem ce s-a mai întâmplat cu lunga poveste a asumării. Mai matinal, tătuca Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, s-a supărat pe bună dreptate, deci nu chiar ca văcarul pe sat, şi a părăsit şedinţa PSD, nemulţumit că liderii partidului din care face parte nu cunoşteau forma finală a textelor legilor asumate. Era vorba despre o şedinţă a comiteului strategic electoral, transformată ulterior într-o şedinţă a Biroului Permanent Naţional (BPN). De specificat că marţi dimineaţă “habar nu aveau” nici măcar miniştrii PSD ce votează. Totuşi, congresul PSD – cel cu decizia Geoană sau Oprescu – s-a amânat pentru 2 octombrie, semnele schismei în partid fiind din ce în ce mai vizibile şi cu ochiul liber.
Cu chiu cu vai, Guvernul şi-a asumat răspunderea, ieri, asupra proiectelor de legi privind educaţia naţională, salarizarea unitară a personalului bugetar şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, în trei şedinţe succesive ale celor două Camere ale Parlamentului. Se afirmă, susţin sursele, că Guvernul a acceptat sub 5% din totalul amendamentelor parlamentarilor la legile asumate. Ce va fi, vom vedea. Cu luciditatea necesară unui prim ministru mai decis decât niciodată, Emil Boc va susţine, astăzi, o declaraţie extrem de importantă pentru ţară înaintea plecării la Roma, pentru două zile.
Şi astfel, marţea cu cele trei ceasuri rele a trecut. Mai greu decât era de aşteptat. Fiind ziua cea mai lungă a coaliţiei de guvernare. Nu ca zi astronomică, asta a trecut prin luna iunie. Ne-am bucurat de ea la vremea respectivă şi ne-ndreptăm spre toamna-iarna 2009-2010. Sperăm, fără temperaturi sociale ridicate şi mai puţin rece decât le-ar recomanda sezonul.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here