,,Ziua Bibliei“, sărbătorită la Facultatea de Teologie din Craiova, printr-un eveniment academic special

588

,,Ziua Bibliei“ a fost sărbătorită la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova printr-un eveniment academic special la care au participat cadre didactice din cadrul instituției de învățământ superior, precum şi numeroși studenți din cadrul ciclurilor de licenţă şi master ai Facultăţii.
Invitat special al evenimentului a fost prof. univ. dr. Mariyan Stoyadinov, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Sfinţii Chiril şi Metodie“ din oraşul Veliko-Târnovo, Bulgaria. Domnia sa a vorbit celor prezenţi despre ,,Învăţătura Sfântului Ioan Gură de Aur despre Cuvântul lui Dumnezeu“ (Ioan 1, 1-14), a prezentat actualitatea scrierilor biblice şi a îndemnat la citirea şi tâlcuirea Cuvântului Scripturii din Evanghelia după Ioan cu ajutorul învățăturilor Sfântului părinte Ioan Gură de Aur. În continuarea manifestării, părintele lect. univ. dr. Sorin Bora, Director de Departament în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, a prezentat tema ,,Manuscrisele minuscule bizantine ale Noului Testament“, manuscrise descoperite recent la Muzeul Olteniei din Craiova şi prezentate într-o lucrare bilingvă cu titlul ,,Studii despre Tetraevangheliarul grecesc de la Muzeul Olteniei (sec. al XII-lea)“.
Acest volum, tipărit la Editura Mitropolia Olteniei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, marchează totodată împlinirea a ,,650 de ani de la înființarea Mitropoliei Olteniei“, fiind coordonată de un colectiv de profesori universitari de la Facultatea de Teologie din Craiova, în parteneriat cu lingviști şi specialişti restauratori din Craiova.
Manifestările prilejuite de Ziua Bibliei au continuat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova cu prezentarea temei ,,Textul biblic al manuscrisului: considerații generale“ de către părintele Lect. univ. Mihai Ciurea, cadru didactic la această facultate, după care părintele lect. univ. dr. Ion Reşceanu a vorbit celor prezenți despre ,,Analiza codicologică şi paleografică a manuscrisului“.
Ziua Bibliei este sărbătorită în fiecare an la data de 13 noiembrie, data de pomenire a Sfântului ierarh Ioan Gură de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului şi cel mai mare predicator creștin din sec. IV-V.
Marius Stochiţoiu

PROGRAMUL MANIFESTĂRII
Vineri, 12.11.2021
11.00-11.20 Prof. univ. dr. Mariyan Stoyadinov, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea “Sf. Chiril și Sf. Metodie” din Veliko Tarnovo, Bulgaria.- “Învățătura Sf. Ioan Gura de Aur despre Cuvântul lui Dumnezeu” (Ioan 1,1-14) -referat principal-
11.20-11.40 Pr. Lect. Ion-Sorin Bora -Manuscrisele minuscule bizantine ale Noului Testament
11.40-12.00 Diac. Lect. Mihai Ciurea- Textul biblic al manuscrisului: considerații generale
12.00-12.20 Pr. Lect. Ion Reșceanu- Analiza codicologică și paleografică a manuscrisului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here