Ziua Asistenţei Sociale, marcată la Centrul Maternal Târgu-Jiu

380

Centrul maternalCea de-a doua zi a manifestărilor dedicate Zilelor Asistenţei Sociale a fost marcată la Centrul Maternal Târgu-Jiu. Conducerea centrului, alături de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au organizat o conferinţă de presă, în cadrul căreia s-a prezentat situaţia actuală a instituţiei, dar şi o vizită în locaţia unde sunt cazate 10 mămici şi copiilor.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj a organizat, pentru prima dată la nivelul judeţului nostru, „Zilele Asistenţei Sociale”. În prima zi, manifestările s-au desfăşurat la Complexul de Servicii Comunitare, cu secţii protejate pentru recuperare/reabilitare a persoanelor cu handicap şi formare profesională Târgu-Cărbuneşti. Cea de-a doua zi dedicată „Zilelor Asistenţei Sociale” a cuprins activităţi derulate la Centrul Maternal Târgu-Jiu, dar şi instalarea unui punct de informare în centrul municipiului.

Centrul Maternal, de zece ani în slujba gorjencelor

Picture 006Centrul Maternal funcţionează pe strada 23 August, în municipiul Târgu-Jiu, în apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă. Este o unitate subordonată Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj. În cadrul acestei unităţi funcţionează două centre şi un serviciu de monitorizare a femeii gravide. „Este vorba despre Centrul Maternal, Centrul de Îngrijire de Zi şi Serviciul de Monitorizare, Asistenţă şi Sprijin al Femeii Gravide care prezintă risc de abandonare a copilului. Derulăm activităţi prevăzute de legislaţia în vigoare pentru a preveni abandonul, separarea copilului de părinţi şi, în mod deosebit, prevenirea separării copilului de mamă. Această unitate funcţionează de zece ani de zile şi, dacă la înfiinţarea ei, la nivelul municipiului Târgu-Jiu se înregistrau foarte mulţi copii abandonaţi în secţia de nou-născuţi, iată că numărul lor a scăzut considerabil, sau poate că a şi dispărut în ultimii ani”, a precizat Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu. Potrivit lui Milosteanu, dacă în urmă cu zece ani numărul bebeluşilor abandonaţi în Maternitatea din Târgu-Jiu se ridica la 40-45 de cazuri, acum s-a ajuns aproape la dispariţia fenomenului. „Anul trecut am avut un singur copil abandonat şi în decurs de o zi am găsit mama şi am adus-o să-şi aibă grijă de propriul copil”, menţionează Gheorghe Milosteanu.

Zece mămici cu 20 de copii, în Centrul Maternal

La ora actuală, Centrul Maternal din Târgu-Jiu este supraaglomerat. Acesta are o capacitate de opt locuri pentru mămici şi opt copii, acum Picture 025fiind găzduite zece mămici cu 20 de copii. „Avem găzduite mame cu copii nou-născuţi, care nu au o locuinţă şi prezintă risc de abandon. Unele dintre ele provin din rândul foştilor copii din casele de Copii, care au ajuns pe stradă, au dat naştere unui copil şi există riscul să şi-l abandoneze. Vreau să vă spun că îngrijirea bebeluşului în primele zile de la naşterea acestuia nu face decât să dezvolte afecţiunea şi să le facă pe mame să se ataşeze de copii. În ultima vreme unitatea noastră este supraaglomerată. În Centrul Maternal, deşi avem o capacitate de opt mame cu opt copii, avem zece mame cu 20 de copii şi o gravidă, iar în Centrul de Zi, la o capacitate de 20 de copii avem 27 de copii care frecventează unitatea şi beneficiază de serviciile noastre”, explică Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului Maternal Târgu-Jiu. Angajaţii Centrului Maternal fac tot posibilul pentru ca tinerele şi micuţii lor să beneficieze de cele mai bune condiţii. Mămicile sunt încurajate şi sprijinite să-şi continue studiile, sau să se califice profesional astfel încât să se poată descurca după plecarea din Centru.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here