Ziua Armatei, marcată la Târgu-Jiu

148

Picture 067Ziua Armatei Române a fost marcată marţi, la Târgu-Jiu, printr-un ceremonial la care au luat parte autorităţi publice locale şi militare, veterani de război dar şi cetăţeni. După un moment de reculegere şi slujba religioasă, au urmat alocuţiunile autorităţilor locale şi cele ale reprezentanţilor cadrelor militare, manifestările încheindu-se cu depunerea de coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu şi defilarea Gărzii de Onoare.

Evenimentul s-a desfăşurat în Piaţa Prefecturii, la acţiune fiind prezenţi prefectul Liviu Andrei, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, dar şi alţi şefi de instituţii. Manifestările au început cu un moment de reculegere în memoria eroilor neamului şi o slujbă de pomenire. Printre cei care au rostit alocuţiuni de Ziua Armatei s-a numărat Picture 024şi primarul Târgu-Jiului, Florin Cârciumaru: „Omagiem în fiecare an la data de 25 octombrie Ziua Armatei Române. Sunt fericit să mă număr printre cei care pot să aducă un elogiu şi să exprime în cuvinte de admiraţie eroismul armatei române. 25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când armata română şi-a îndeplinit menirea firească, aceea de a readuce în hotarele ei patria care a zămislit-o”. Şi şeful judeţului, Ion Călinoiu, a precizat importanţa acestei zile deosebite, dar şi rolul pe care armata română l-a avut în istoria ţării noastre: „Pentru întreg poporul român, data de 25 octombrie are o puternică semnificaţie istorică: eliberarea în urmă cu 77 de ani a ultimului oraş ocupat de armata inamică pe teritoriul României în cel de-al doilea război mondial. S-a realizat atunci, chiar dacă numai parţial, idealul naţional pentru care românii intraseră în război: eliminarea urmărilor nefaste ale Dictatului de la Viena şi revenirea ţinuturilor româneşti în graniţele fireşti de la 1918. De aceea, avem obligaţia să repetăm ori de câte ori avem ocazia importanţa pe care armata română a avut-o şi o are în continuare în apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii şi democraţiei constituţionale a ţării. Ziua Armatei este un prilej deosebit pentru a evoca memoria militarilor care şi-au pierdut viaţa departe de ţară”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Importanţa deosebită a armatei române în obţinerea independenţei României a fost recunoscută şi de prefectul Liviu Andrei în discursul său: „Armata a fost cea care ne-a adus independenţa. Este absolut imposibil să uităm că pe 25 octombrie 1944, armata română a fost cea care a eliberat ultima palmă de pământ de sub ocupaţie străină. Pentru toate acestea putem spune cu deplin temei că ziua de azi este nu doar un prilej de bucurie pentru ostaşii români, ci şi o sărbătoare de suflet a tuturor românilor. Datorăm un deplin respect soldatului român care s-a jertfit, rămânând în cele din urmă anonim pentru ca numele său să se identifice pentru eternitate cu cel al ţării şi al poporului său şi faţă de întreaga armată română care a dovedit un admirabil simţ al istoriei, s-a aşezat mereu acolo unde îi era locul, alături de popor. Totodată, armata României este cea care participă şi astăzi la construcţia prestigiului României”.

Mesajul ministrului Apărării, transmis de şeful garnizoanei Târgu-Jiu

La manifestări a fost prezent şi comandantul garnizoanei Târgu-Jiu, locotenent-colonel Marin Bran, care a transmis mesajul ministrului Apărării, Gabriel Oprea: „Ziua de 25 octombrie a reprezentat în istoria veacului trecut şi continuă să reprezinte un moment cu valoare de referinţă, atât pentru cei care poartă cu onoare şi mândrie uniforma militară cât şi pentru întregul nostru popor. Este ziua în care ostaşii armatei României au pus capăt ocupaţiei străine, eliberând ultimele plaiuri de pământ românesc. Mărturie vie a acelor vremuri sunt astăzi bravii veterani de război şi urmaşii tuturor eroilor căzuţi pe câmpurile de bătălie. 25 octombrie constituie mai presus de toate un înălţător şi pios moment de aducere aminte a celor care au luptat până la sacrificiul suprem pe fronturile cumplite ale ultimei conflagranţii mondiale”.

La finalul ceremoniei au fost depuse coroane de flori la Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu şi a avut loc defilarea Gărzii de Onoare. În fiecare an, pe 25 octombrie, se sărbătoreşte Ziua Armatei, aniversându-se astfel eliberarea ultimului teritoriu românesc, Transilvaniei de Nord, de sub ocupaţia horthystă.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here