Ziua amenzilor pentru cei care au “comentat” Poliția Locală pe Facebook

552

Primii trei utilizatori ai rețelei de socializare care au comentat “negativ” imaginile cu o intervenție a polițiștilor locali sunt așteptați, azi, la sediul Poliției Locale Târgu-Jiu pentru a afla cuantumul amenzilor ce le vor fi aplicate. Șapte persoane au fost în total invitate la sediul instituției, după ce au lăsat diverse comentarii la adresa agenților locali, pe invitațiile trimise acestora acasă menționându-se drept motiv de aplicare a amenzilor “proferarea de expresii jignitoare menite să lezeze onoarea și demnitatea Poliției Locale”. Cu această ocazie Poliția Locală a făcut cunoscut și că există o decizie a instanțelor de judecată prin care Facebook este definit ca spațiu public și, ca urmare, regulile de comportare în mediul virtual trebuie să fie aceleași ca și pe stradă sau în piață.
Posibilele amenzi pe care ar urma să le primească cele șapte persoane invitate marți și miercuri la sediul Poliției Locale Târgu-Jiu au generat o serie de polemici cu privire la drepturile pe care (nu) le au agenții pentru a aplica amenzi celor care nu le apreciază activitatea. Jurnaliști din Gorj sau plecați de la Târgu-Jiu în străinătate în ultimii ani au adresat cu această ocazie o scrisoare deschisă autorităților locale, mesajul fiind susținut inclusiv de Cristina Guseth, președinte al Asociației Freedom House. În scrisoarea respectivă autorii menționează că hotărârea judecătorească prin care Facebook este definit drept spațiu public nu se poate aplica fiecărei persoane în parte pentru că legislația în vigoare nu prevede așa ceva, decizia instanței fiind valabilă doar pentru persoana care a solicitat lucrul respectiv.
“Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție invocată de Poliția locală Târgu-Jiu este pronunțată într-un caz concret, definit de anumite circumstanțe și nu poate fi invocată în orice caz, deoarece nu este o decizie obligatorie de interpretare și aplicare a legii și nu este o decizie pronunțată în urma unui «recurs în interesul legii», deci nu este aplicabilă în orice situație de utilizare a rețelei de socializare Facebook. Prin urmare, decizia ÎCCJ respectivă este folosită în mod ERONAT ca argument în acest caz. Este falsă afirmația că «ÎCCJ a definit Facebook-ul ca fiind spațiu public» deoarece această hotărâre nu este susceptibilă să o facă. Decizia ÎCCJ este o hotărâre dată într-o speță singulară și nu constituie izvor de drept pentru a putea fi invocată ca temei juridic pentru luarea unei măsuri”, se arată în scrisoarea deschisă adresată autorităților locale, prin care polițiștilor locali li se solicită să renunțe la sancționarea celor care i-au criticat, asta cu atât mai mult cu cât în fișa postului nu au prevăzută o asemenea obligație de serviciu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here