Zilele asistenţei sociale sunt sărbătorite pentru prima dată în judeţul nostru. Manifestările au început ieri şi se derulează pe parcursul a trei zile. Prima activitate cuprinsă în program a fost Ziua Porţilor Deschise la Complexul de Servicii Comunitare, cu secţii protejate pentru recuperare/reabilitare a persoanelor cu handicap şi formare profesională Târgu-Cărbuneşti.
Complexul de Servicii Comunitare Târgu-Cărbuneşti dispune de 41 de locuri destinate persoanelor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 18 şi 45 de ani cu diferite afecţiuni neuropsihice şi neuromotorii. Ieri, în cadrul zilei porţilor deschise, această unitate a fost vizitată de către autorităţile locale şi judeţene, de conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi de reprezentanţii mass-media. “Este o zi importantă pentru noi, care se serbează o dată pe an, „Ziua Asistenţei Sociale”. În cadrul acestei instituţii, rolul meu este acela de psiholog şi lucrez după un program bine determinat, în care ne ocupăm de educaţia beneficiarilor, de latura socială, cu toate particularităţile sale, care implică pe de o parte modul de socializare al beneficiarului, iar pe de altă parte dezvoltarea potenţialului existent şi uşurarea integrării în muncă a beneficiarilor”, a declarat psihologul Mihaela Oproiu.
Călinoiu: „Se merita o zi a asistenţei sociale!”
Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a apreciat iniţiativa conducerii DGASPC Gorj de a organiza “Zilele Asistenţei Sociale” în judeţul nostru. “Este pentru prima dată când se organizează „Ziua asistenţei sociale” în Gorj, iniţiativa aparţine Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care s-a implicat în organizarea acestui eveniment. Astăzi găsim la o instituţie ce a făcut paşi serioşi în sensul progresului în a asigura beneficiarilor noştri condiţii şi mai ales posibilităţi de reintegrare în societate. Faptul că aici avem secţii protejate, cu o serie de preocupări, începând de la cultivarea terenurilor agricole – mici ferme agricole, pomicultură, legumicultură, chiar şi sere şi nu în ultimul rând prelucrarea produselor agroalimentare, dar şi prelucrarea lemnului, am rămas satisfăcut de faptul că se vede foarte clar că atunci când oferi servicii şi te dedici acelor care au nevoie de a comunica, de a fi mereu puşi în contact cu omul, au realizat progrese. Se merita o zi a asistenţei sociale, deoarece este nevoie ca toţi să fim conştienţi să ne apropiem, să fim solidari cu omul, mai ales în situaţia aceea de dificultate, să primească un ajutor, la rândul său oferind un ajutor societăţii”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.
Autorităţile locale, alături de beneficiari
La „Zilele porţilor deschise organizate la Complexul de Servicii Comunitare Târgu-Cărbuneşti a participat şi primarul Mihai Mazilu. Acesta susţine că mereu a fost alături de beneficiarii Complexului de Servicii Comunitare din localitatea pe care o conduce şi promite că le va rămâne aproape în continuare. “Am fost de fiecare dată, la fiecare eveniment în sânul dumnealor, începând cu Paştele, Crăciunul, Revelionul şi oricare altă sărbătoare la care am fost invitat şi chiar neinvitat. După cum aţi văzut, sunt 41 de beneficiari în această unitate, şase dintre ei sunt integraţi şi sunt oameni normali; în momentul de faţă, ei stau în gazdă, iar în toamnă, cu siguranţă cel puţin un apartament, în prima fază, la acei care s-au integrat. Sunt extraordinar de entuziasmat şi de bucuros când văd că la aceşti amărâţi, oropsiţi – şi nu mă joc cu cuvintele – găsesc căldura sufletească în această unitate”, a mărturisit Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti.
Meri plantaţi de Mazilu şi Călinoiu
Profitând de vizita la Complexul de Servicii Comunitare Târgu-Cărbuneşti, edilul Mihai Mazilu şi preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu au plantat câte un măr. Exemplul lor a fost urmat şi de către Camelia Popescu, director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, dar şi de Valentin Popa, liderul Sindicatului SANITAS Gorj. “Cu mare drag am plantat un pom aici şi cu siguranţă o să-l urmăresc şi pe al meu şi pe al domnului Călinoiu să vedem care are sufletul mai bun. Sunt convins că vor face fructele altoite ambii pomi”, a spus Mihai Mazilu, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti.
Beneficiarii, implicaţi în activităţi diverse
Cei 41 de beneficiari de la Complexul de Servicii Comunitare Târgu-Cărbuneşti sunt implicaţi în activităţi din domenii precum: cofetăria, patiseria, zootehnia şi altele. “În cadrul acestei unităţi funcţionează şi unitatea protejată Sfântul Constantin, care menţine şi face progrese intelectuale şi măreşte performanţele beneficiarilor; favorizează adaptarea la viaţa profesională a beneficiarilor şi le măreşte capacităţile şi performanţele intelectuale; coordonează şi planifică activitatea pe anumite secţii protejate. Aceste secţii protejate sunt în număr de şase: brutărie, carmangerie, horticultură, croitorie, zootehnie şi tâmplărie. Trebuie să avem foarte multă răbdare cu ei, dar ei îşi dezvoltă zilnic aceste capacităţi ale lor şi îşi dezvoltă în acelaşi timp autonomia profesională şi socială. Pe cele şase secţii protejate avem câte un angajat din rândul persoanelor cu handicap, care locuiesc în afara instituţiei, deci locuiesc cu chirie în oraşul Târgu-Cărbuneşti şi viaţa lor este destul de eficientă şi fac un pas spre independenţă, a precizat Mihaela Oproiu, psiholog în cadrul Complexului de Servicii Comunitare Târgu-Cărbuneşti. Trebuie precizat faptul că în Unitatea Protejată „Sf. Constantin”, care funcţionează în cadrul complexului de la Târgu-Cărbuneşti sunt realizate diverse produse, în cele şase secţii existente. Produsele pot fi achiziţionate de firmele care au peste 50 de angajaţi, în bază de parteneriat, conform legislaţiei în vigoare.
Minodora Sucea