Zilele Culturii Populare, presărate cu premii

435

Zilele Culturii Populare în Gorj au continuat şi miercuri. Cea de-a doua zi a manifestării a fost presărată cu lansări de carte, vernisaje şi premieri ale meşterilor populari. Tot miercuri a fost decernat, pentru a treia oară, premiul pentru cercetare etnofolclorică „Alexandru Doru Şerban”.

Evenimentul a debutat cu vizionarea filmului documentar „Tabăra de cercetare etnofolclorică „Constantin Brăiloiu”, ediţia 2014”. A urmat apoi vernisajul expoziţiei „Gorjul tradiţional”, expoziţia ce va fi itinerată şi în Bulgaria şi Ucraina.

foto 012„Prin această expoziţie am încercat să facem o micuţă istorie a meşteşugului în Gorj, încercând să combinăm deopotrivă fotografie veche, obiecte, arta lemnului, ceramică, icoane, ceea ce înseamnă la această oră ia gorjenească, machetă; avem şi o zonă închinată obiectelor de cult religios. Aşadar, cam tot ceea ce, în timp, Gorjul a reuşit să conserve şi deopotrivă să transmită mai departe. Expoziţia aceasta, la care vor fi adăugate bannere privind operele lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu, are un destin aparte.

foto 001La sfârşitul lui august, ea va fi itinerată la Gabrovo şi la Plevna, ambele localităţi în Bulgaria, iar la sfârşit va fi itinerată la Odessa. Este o expoziţie care va încerca să prezinte nu numai la Târgu-Jiu, ci şi în alte două ţări din apropierea României, ce reprezintă Gorjul”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj. Tot miercuri, a avut loc şi lansarea a două noi cărţi apărute la editura CJCPCT Gorj: „Contribuţii la istoria Gorjului” de Liviu Poenaru, şi „Monografia Raionului Târgu-Jiu 1964”.

foto 051Premii pentru şase meşteri populari
Ca şi în anii trecuţi cei mai „merituoşi dintre artiştii artei populare” prezenţi la Târgul Meşterilor Populari din România, ce se desfăşoară zilele acestea la Târgu-Jiu, au primit premii constând în diplome şi bani din partea Consiliului Judeţean Gorj. De această dată, cei mai autentici creatori populari au fost desemnaţi: Ileana Graţiana Pop, din Sălaj, Elica Fercal, din Suceava, Elena Banu, din Vâlcea, Veturia Suciu, din Cluj, şi Cristina Niculescu, tot din Vâlcea. Un al şaselea premiu a fost acordat  de către directorul ANTREC Gorj, Radu Ciobanu, meşterului Ion Stângaciu, din Vâlcea.

foto 049Premiul „Alexandru Doru Şerban”, acordat profesorului Dan Pupăză
În urmă cu trei ani de zile, CJCPCT Gorj a instituit premiul pentru cercetare etnofolclorică „Alexandru Doru Şerban”, un premiu special ce, potrivit directorului CJCPCT Gorj, „se acordă unor personalităţi deosebite, nişte oameni care fac ca localităţile în care vieţuiesc să trăiască din punct de vedere cultural”. Anul acesta, acest premiu a fost acordat profesorului Dan Pupăză.

foto 015„În felul acesta încercăm să dovedim respectul nostru faţă de ce fac ei şi încercăm să spunem public că fără asemenea oameni în localitatea X sau Y, nici instituţiile de cultură din judeţul ăsta nu ar exista”, a spus Ion Cepoi. Zilele Culturii Populare vor continua joi şi vineri la Tismana, unde se va desfăşura Festivalul cântecului, jocului şi portului popular gorjenesc „Tismana 2014”.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here