Zile libere pentru părinți!

514

Angajații părinți au șansa să ceară zile libere plătite în cazul în câte școlile sau grădinițele își desfășoară activitatea de predare în mod online ca urmare a numărului scăzut de vaccinări din rândul personalului instituției de învățământ, anunță Bugetul.ro.

Acest drept este oferit de OUG 110/2021, în vigoare din 5 octombrie, și poate fi cerut cât timp școlile sunt online, însă nu și în perioadele în care există vacanțe școlare, chiar și în cazul unei vacanțe „forțate”, ca cea din perioada 25 octombrie – 5 noiembrie.

OUG 110/2021 stabilește că aceste zile pot fi cerute în condițiile prevăzute de Ordinul ministrului educației (ME) și al ministrului sănătății (MS) nr. 5.338/2.015/2021, care a fost modificat vineri, astfel încât activitatea de predare în format fizic să fie posibilă, din 8 noiembrie, doar instituțiilor în care personalul este vaccinat în procent mai mare sau egal cu 60%.

Pentru a putea cere aceste zile, unul dintre părinți trebuie să depună la angajatorul său o cerere și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, împreună cu o serie de documente, precum: copia certificatului/certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor sau copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal al copilului, copia certificatului de încadrare în grad și tip de handicap, dacă este cazul, precum și alte documente medicale și adeverința școlară în cazul copilului încadrat într-o grupă de risc.

Părinții care vor sta acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.035 de lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here