Zidurile Penitenciarului Târgu-Jiu spun poveşti din secole trecute

397

penitenciarDe-a lungul timpului, în Penitenciarul din Târgu-Jiu au fost închişi diferiţi infractori, în funcţie de vremurile la care facem referire. Iniţial, cu mai bine de 120 de ani în urmă, aici erau ţinuţi doar arestaţii preventiv.

Apoi, după aceleaşi gratii au stat şi deţinuţi politici pentru ca, în zilele noastre, penitenciarul să aibă o capacitate mult mai mare, din vechea clădire păstrându-se un corp întreg.

În cadrul Penitenciarului din Târgu-Jiu, un pavilion întreg iese în evidenţă prin arhitectura deosebită dar şi prin frontispiciul care încă se mai păstrează şi pe care stă scris ”arest preventiv”. Asta pentru că iniţial, din 1889, de când a fost finalizată construcţia, aceasta a funcţionat numai pentru detenţia arestaţilor preventiv. ”Are ziduri de 70 de centimetri grosime. Iniţial au fost nouă camere de detenţie cu 87 de persoane private de libertate, calculate la nouă metri cubi de aer pentru fiecare. În 1889 s-a terminat construcţia, care începea cu un an mai devreme”, a declarat Simona Dumitriu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgu-Jiu.

Închisoare pentru sabotaj

După mai bine de patru decenii de la înfiinţare, arestul preventiv s-a transformat în penitenciar. ”Undeva prin anii 33-35, uitându-mă în arhive, am găsit o referire la Penitenciarul Târgu-Jiu ca şi Penitenciar rural. Urmează apoi perioada de după 1944 când, până în 1956, am regăsit în arhive câteva referiri la deţinuţii politici”, a mai povestit Dumitriu. Era o diferenţă foarte mare între infracţiunile de la acea vreme şi cele de acum. Pe măsură ce s-a modernizat clădirea, s-au modernizat şi infractorii. Sau poate că penitenciarul a suferit, de-a lungul timpului, modificările necesare pentru a face faţă numărului din ce în ce mai mare de deţinuţi. ”Infracţiunile care erau comise la vremea aceea, în afara celor clasice, ca să spun aşa, era şi sabotajul în cazul deţinuţilor politici. După anul 1970 mi s-a părut interesantă referirea la huliganism pentru ca, în zilele noastre, să ajungem la un alt gen de infracţiuni, apar infracţiunile noi, cum sunt cele comise cu ajutorul aparaturii electronice, traficul de persoane, drogurile”, a completat purtătorul de cuvânt.

Capelă, în fostele camere de detenţie

Tot corpul păstrat din vechea clădire este, în continuare, funcţional. Într-o parte acum este capela, fiind închisă intrarea spre exterior, singura cale de acces fiind dinspre secţia de detenţie. Acest pavilion reprezintă o mică parte din complexul de clădiri care formează acum penitenciarul, însă zidurile sale pot spune, dacă vrei să le asculţi, cele mai multe poveşti, a sute şi mii de deţinuţi, fiecare cu povestea sau drama sa, care au stat pentru o perioadă, mai lungă sau mai scurtă, de timp, după aceste gratii şi între aceşti pereţi.

Dorina CIOPLEA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here