Zi montană pentru copiii instituţionalizaţi

289

Finalul vacanţei mari aduce, pentru majoritatea tinerilor, bucurie, distracţii şi voie bună. Din păcate nu pentru toţi copiii a venit vacanţa cu daruri pe aceeaşi măsură. Şi, totuşi, pentru cei mai “nevăzuţi” de soartă şi de semeni, soarele poate avea aceeaşi strălucire, graţie unor oameni cu suflet bun, care fac tot ce se poate pentru ca şi ei să se bucure de vacanţă. Al doilea grup de tineri, aflaţi în sistemul instituţional de protecţie şi îngrijire a statului, au aflat că soarele se dăruieşte tuturor, fără discriminare. După ce 14 tineri din zona Novaci au avut parte de o zi montană petrecută în Cheile Olteţului, a venit rândul celor din Târgu-Jiu să se desfete cu frumuseţea şi dragostea neîngrădita a munţilor.

Sub organizarea Montan Club White Wolf, în parteneriat cu Asociaţia Regională pentru Dezvoltare Rurală Târgu-Jiu şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, 12 tineri, însoţiţi de asistenţii maternali, au descifrat tainele drumeţiilor montane în zona Baia de Fier. Alături de membrii Montan Club White Wolf au fost gazde ospitaliere şi câţiva voluntari sosiţi în România printr-un proiect finanţat de Uniunea Europeană, prin programul Tineret în Acţiune (TIA).

Activităţi captivante
ACELASI SOARE PENTRU TOTI (1)Programul, început matinal, a fost deschis de un curs care a încercat să ofere tinerilor cunoştinţele de bază cu privire la petrecerea timpului liber în natură şi în special în spaţiul montan. S-au expus şi discutat informaţii referitoare la echipamentele montane individuale şi de grup, tactica mersului pe munte, citirea şi interpretarea hărţilor, organizarea drumeţiilor, acordarea primului ajutor în caz de accidente, tehnica de alpinism-escaladă şi altele. Teoria a fost îmbinată cu aplicaţii practice, ceea ce a dus la un adevărat curs interactiv cu mare atracţie la auditoriu.
ACELASI SOARE PENTRU TOTI (2)După partea “de sală” a venit rândul ieşirii ”în teren”. Fiind o zi cu un climat ideal pentru drumeţie, de comun acord, s-a hotărât combinarea a două trasee montane, astfel încât să poată fi acoperite ambele bazine hidrografice ale Galbenului şi Olteţului. Au fost parcurse, parţial şi în completare, Traseul Belvedere – cu deschidere de ansamblu asupra Cheilor Galbenului – şi Traseul Sura Haiducilor, ce oferă o perspectivă deosebită asupra Cheilor şi Defileului Olteţului. Pe tot parcursul traseului, tinerii aspiranţi la titlul de “montaniard” au avut de aplicat în practica ACELASI SOARE PENTRU TOTI (3)cunoştinţele asimilate la sală. “Aceste acţiuni vor continua în funcţie de condiţiile meteo şi receptivitatea celor implicaţi. Încercăm să demonstrăm că viaţa poate fi extrem de frumoasă şi trebuie trăită la intensitate maximă chiar şi fără a face eforturi deosebite! Soarele străluceşte la fel pentru toţi, fără discriminare!” a declarat Gabriel Dan Chiriac, preşedintele White Wolf Club.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here