Începând de ieri, aşa cum spune distinsul nostru colaborator prof.dr. Zenovie Cârlugea, Biblioteca Naţională a României s-a mutat din str. Lipscani, sediul cel vechi fiind o clădire revendicată, într-o casă nouă. Proiectată însă de prin anii 70 şi a cărei construcţie a început în 1986.
Rămasă neterminată, clădirea Bibliotecii Naţionale a României a fost râvnită pe rând, ba de diverse firme străine dornice de a mai face un supermagazin care să-l concureze pe celebrul magazin universal UNIREA, ridicat tot pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, ba de Guvernele postdecembriste ale României, ce doreau un sediu.
Abia pe vremea ministrului Culturii Adrian Iorgulescu s-a luat decizia continuării lucrărilor pentru destinaţia iniţială. Şi totuşi, de remarcat că indiferent de culoarea politică, de la Ion Caramitru până la Klemen Hunor, toţi miniştrii Culturii au susţinut proiectul. Încât astăzi ţara se bucură că Biblioteca Naţională a României este una dintre cele mai moderne din Europa.
Ieri, la ora 13, Prea fericitul Părinte Patriarh Daniel, în fruntea unui sobor de preoţi, a Sfinţit noua clădire. Aşa cum veţi citi în rândurile de mai jos, evenimentul va dura câteva zile.
Ion Predoşanu
În perioada 23-27 aprilie 2012, are loc un moment cultural mult aşteptat de iubitorii cărţii: deschiderea oficială a noului sediu, situat în B-dul Unirii, nr. 22, din Bucureşti, a BIBLIOTECII NAŢIONALE A ROMÂNIEI. Cu acest prilej va fi oferit tuturor invitaţilor prezenţi un program inaugural intitulat O perspectivă asupra culturii – Biblioteca Naţională a României, prin care se va prezenta publicului larg activităţile şi misiunea unei biblioteci naţionale, zonele de interferenţă între biblioteca naţională şi celelalte tipuri de biblioteci (publice, specializate, de învăţământ, de cercetare), între biblioteca naţională şi alte instituţii info-documentare, precum muzeele, arhivele, centrele culturale…
Să reamintim că 23 aprilie reprezintă data la care sărbătorim Ziua Naţională a Bibliotecarului. În acest sens discuţiile se vor concentra pe definirea conceptului de bibliotecă naţională şi pe biografia şi specificul Bibliotecii Naţionale a României în cadrul familiei europene de biblioteci naţionale. Menţionăm prezenţa în derularea acestui complex de manifestări şi a dnei OLIMPIA BRATU, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell” din Târgu Jiu.
Totul se va desfăşura după programul anunţat pe zile, locaţie şi intervalul orar, conform planificării următoare:
24 aprilie va fi dedicată bibliotecilor publice şi statutului lor de Agora, de spaţiu formativ şi informativ în societatea secolului XXI.
25 aprilie – bibliotecilor de învăţământ şi rolului lor în educaţia formală şi non-formală;
26 aprilie – bibliotecilor specializate şi importanţei pe care o are cercetarea documentară în orice demers ştiinţific pertinent;
27 aprilie, ultima zi, va fi dedicată importanţei statutului colecţiilor patrimoniale din biblioteci, arhive, muzee etc.
Prin produsele şi serviciile oferite, prin generoasele sale spaţii dedicate (Sala de Copii şi Tineret, Ludoteca, săli audio-video, săli multimedia, săli multifuncţionale etc.), prin programele culturale şi educative dezvoltate în ultimii ani, prin activitatea desfăşurată de Filiala sa Omnia din Craiova etc., Biblioteca Naţională a României este complementară bibliotecilor de învăţământ, venind în întâmpinarea şcolilor şi publicului tânăr.
Dedicată temei Biblioteca Naţională a României şi bibliotecile de învăţământ, ziua de 25 aprilie îşi propune să ofere o panoramă a bibliotecilor de învăţământ din România de azi, cu specificul, bibliografia, serviciile, produsele şi activităţile pe care le pun la dispoziţie, precum şi politica Bibliotecii Naţionale a României privind educaţia formală şi non-formală. Programul va include, astfel, un portret al Bibliotecii Naţionale Pedagogice „I.C. Petrescu” şi, în dialog, o expunere privind programele de educaţie formală şi non-formală pe care le are în vedere Biblioteca Naţională a României, Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Şcolare, expoziţii şi momente artistice de sau dedicate elevilor, precum şi o nouă ediţie din apreciata serie Ora de literatură la Biblioteca Naţională a României cu Alex Ştefănescu (iniţiată în 2009).
Pentru Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor din Bibliotecile Şcolare, sunt aşteptaţi să participe bibliotecarii CCD şi cel puţin un bibliotecar şcolar, din fiecare judeţ.
Invitaţia şi programul ne-au fost trimise de Conf.dr. Elena Tîrziman, Director general în cadrul Bibliotecii Naţionale a României, şi de D-na Carmen Pesantez, Director general al „Bibliotecii Pedagogice Naţionale”, distinsa indianistă şi colaboratoare prestigioasă a revistei „Portal-MĂIASTRA” din Târgu Jiu.
Zenovie Cârlugea