Zi liberă pentru gorjeni pentru sănătatea copiilor

376

Legea nr. 91/2014 privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătăţii copilului a intrat deja în vigoare, ea fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 496, din 3 iulie 2014. Actul normativ prevede că părinţii pot primi liber pentru a-şi duce copilul la doctor, însă angajatorul nu va fi obligat să plătească drepturile salariale aferente.

Veste bună pentru salariaţii gorjeni! Conform noilor reglementări, părinţii vor avea o zi liberă pe an pentru a-şi duce copilul la medic.
Ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului se va acorda pentru a asigura posibilitatea părinţilor sau reprezentanţilor legali ai copilului de a verifica periodic starea de sănătate a acestuia. Părinţii vor avea dreptul la o zi liberă doar pentru îngrijirea copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, iar angajatorul nu va fi obligat să plătească drepturile salariale aferente zilei libere.
Ziua liberă se va acorda doar la cererea unuia dintre părinţi, la alegere, fiind justificată ulterior cu acte doveditoare din partea medicului de familie al copilului, din care rezultă controlul medical efectuat.
Cererea părintelui va fi depusă cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic şi va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere că, în ultimul an, celălalt părinte nu a solicitat şi nici nu va solicita ziua liberă.
În cazul în care, în urma unor verificări efectuate de către angajator, se constată că ambii părinţi au solicitat liberul contrar legii, va fi anulată posibilitatea ulterioară de a mai beneficia, vreodată, de acest liber.
De asemenea, dacă niciunul dintre părinţi nu va solicita ziua lucrătoare liberă, aceasta nu se va reporta în anul viitor calendaristic.
Potrivit actului normativ, tot o zi lucrătoare liberă pe an se va acorda şi în cazul familiilor cu doi copii.
În schimb, familiile cu trei sau mai mulţi copii vor primi două zile libere, consecutive sau separate, după cum va decide şi angajatorul.
Aceştia vor fi obligaţi să acorde ziua liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar nerespectând legea, angajatorii riscă să primească amenzi cuprinse între 500 şi 1.500 lei.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here