Zi liberă pentru bugetari, în mijlocul săptămânii

192

În acest an, dintr-un total de 14 zile de sărbătoare în care nu se lucrează, 11 vor pica în timpul săptămânii şi trei în weekend. Comparativ cu 2017, când au fost mai multe minivacanţe, după ce Guvernul a dat zile libere pentru weekend-uri prelungite, anul acesta vor fi mai puţine zile nelucrătoare.

În 2018, zilele libere prin lege sunt: 1 (luni) şi 2 ianuarie (marţi), Anul Nou; 24 ianuarie (miercuri), Ziua Unirii Principatelor Române; 8 aprilie (duminică) şi 9 aprilie (luni), prima şi a doua zi de Paşti; 1 mai (marţi), Ziua Muncii; 27 mai (duminică) şi 28 mai (luni), prima şi a doua zi de Rusalii; 1 iunie (vineri), Ziua Copilului; 15 august (miercuri), Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie (vineri), Sfântul Apostol Andrei; 1 decembrie (sâmbătă), Ziua Naţională a României; 25 decembrie (marţi) şi 26 decembrie (miercuri), prima şi a doua zi de Crăciun.

Angajaţii, protejaţi de Codul Muncii
Anumite categorii de persoane trebuie să lucreze și în zilele de sărbătoare legală. În cazul lor, legislația muncii obligă la acordarea unor compensații, respectiv la acordarea de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Dacă acordarea de zile libere nu este posibilă, ei trebuie să primească “un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru”, așa cum este prevăzut în Codul muncii. Persoanele care lucrează în unităţile sanitare sau în cele de alimentaţie publică au un program special în zilele de sărbătoare legală, conform actului normativ: “Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”.
Codul muncii stabilește că nu primesc liber în datele prezentate mai sus nici cei încadrați în “locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii”.
Cât priveşte angajații care lucrează în centrele comerciale, în domeniul vânzării cu amănuntul a produselor nealimentare, aceştia pot fi chemați la muncă în zilele libere de sărbătoare legală, însă doar dacă primesc compensațiile legale cuvenite, conform unei decizii din 2015 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Atenție angajatori!
Legislația actuală prevede sancțiuni drastice pentru angajatorii care nu acordă timp liber cu ocazia sărbătorilor legale sau care nu oferă compensațiile legale pentru munca în aceste zile. Astfel, ei riscă să fie sancționați cu o amendă cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here