Zi istorică! Ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu, în patrimoniul UNESCO

129

Zi istorică pentru patrimoniul românesc! Ansamblul monumental „Calea Eroilor” realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi Frontierele Imperiului Roman – Dacia au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sâmbătă, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfășoară în India, la New Delhi. Duminică, în Parcul „Coloanei Fără Sfârșit” din Târgu Jiu au avut loc manifestări dedicate evenimentului.

Includerea capodoperelor titanului de la Hobița în UNESCO este o recunoaștere a valorii universale a moștenirii lăsate de Constantin Brâncuși.
Primarul Marcel Romanescu, prezent în India, a anunțat că este „un pas uriaș” pentru municipiul Târgu Jiu și pentru județul Gorj, care deschide noi oportunități de dezvoltare pentru comunitatea noastră.
„Dincolo de emoțiile participării la un astfel de eveniment, apar sentimentele de bucurie în urma reușitei acestui mare pas, de recunoaștere a importanței și a valorii operelor marelui Constantin Brâncuși.
Nu trebuie să uităm că această reușită a fost obținută cu eforturi mari, depuse de Primăria Municipiului Târgu Jiu, Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și, totodată, să amintim contribuția domnului deputat Mihai Weber care, în perioada în care a fost președintele Comisiei UNESCO din Parlamentul României, a susținut demersurile necesare în acest sens, dar și contribuția domnului viceprimar Gabriel Coica, cel care a depus toate eforturile pentru ca operele lui Brâncuși să fie înscrise în Patrimoniul Cultural Mondial”, a transmis primarul din Târgu Jiu.
O reacție a avut și premierul Marcel Ciolacu. „După 33 de ani de demersuri, Ansamblul Monumental «Calea Eroilor», realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu, a intrat pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Această recunoaştere internaţională reprezintă atât un tribut artistic profund pentru valoarea operelor marelui Constantin Brâncuşi, cât şi o oportunitate pentru Târgu Jiu şi regiunea Olteniei de a atrage vizitatori din întreaga lume, care să se conecteze cu istoria şi tradiţiile româneşti”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.
Noile înscrieri completează prezenţa românească pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, care în acest moment, mai include alte nouă obiective de patrimoniu cultural şi natural: Delta Dunării (1991), Sate cu biserici fortificate din Transilvania (1993), Biserici din Moldova (1993, 2010), Mânăstirea Hurezi (1993), Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei (1999), Centrul Istoric Sighişoara (1999), Biserici de lemn din Maramureş (1999), Pădurile seculare şi virgine de fag din Carpaţi şi alte regiuni ale Europei (2017) şi Peisajul cultural minier Roşia Montană (2021).
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here