Zi decisivă pentru Antonie! Directorul Diviziei Miniere, obligat de DNA să renunțe la funcție

611

Daniel Antonie a primit o nouă lovitură în timpul procesului de la Tribunalul Gorj, în care este judecat pentru abuz în serviciu, dosarul fiind supranumit ”Bani pentru Medințu”. Acesta este cercetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, într-o nouă cauză. Magistrații au decis ca directorul Diviziei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia să nu mai exercite această profesie, timp de 60 de zile.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 12 iulie 2016, a inculpatului Antonie Daniel, la data faptei director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, au precizat reprezentanții DNA, într-un comunicat remis cotidianului Gorjeanul. Daniel Antonie este suspectat că ar fi prejudiciat bugetul companiei cu suma de 415.240,66 de lei, prin cumpărarea, la prețuri mult mai mari decât în realitate, a unor furtunuri și truse medicale.

ciobotarica_ins”În perioada octombrie 2013-martie 2014, inculpatul Antonie Daniel, în calitate de director al Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA, beneficiind de complicitatea și a altor persoane, a dispus, cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniul achizițiilor publice, achiziționarea la prețuri supraevaluate de către societatea pe care o conducea a unui număr de 272 furtunuri pentru stingerea incendiilor şi 170 truse sanitare de prim ajutor. Prin această conduită infracțională, profitând și de faptul că la nivelul unităților miniere din subordine era necesară achiziționarea de truse medicale și furtunuri pentru pompieri, inculpatul Antonie Daniel a prejudiciat bugetul Sucursalei Divizia Minieră din cadrul SC CEO SA cu suma de 415.240,66 de lei”, susțin procurorii DNA, care au decis ca în timpul controlului judiciar, Antonie să respecte mai multe obligații, prin care să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa și să nu depășească limita teritorială a României, decât cu acordul organelor judiciare. Acesta trebuie să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.
Bărbatul aflat în concediu a formulat plângere împotriva acestor măsuri, iar verdictul va fi stabilit, astăzi, la Tribunalul Gorj.
”Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive. Inculpatului Antonie Daniel i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile”, se mai precizează în comunicatul DNA.
jianuSindicaliștii susțin că acuzațiile sunt grave, iar vinovații ar trebui să plătească, dacă se va demonstra că au comis faptele. ”Sunt instituții ale statului care au luat această decizie. Vor demonstra vinovăția sau nevinovăția, dar dacă lucrurile stau așa cum au fost prezentate în presă, dacă se va demonstra faptul că au fost supraevaluate acele truse, fiecare să plătească pentru ceea ce a făcut. Am auzit că au fost achiziționate la prețuri supraevaluate, ceea ce e un lucru total anormal. Nu contest faptul că nu avem nevoie de truse medicale, în cazul unui accident, dar dacă s-a făcut această greșeală să și plătească. Sunt sigur că în perioada următoare, instanța va stabili gradul de vinovăție sau nevinovăție. Sunt peste 15.000 de salariați care depind de deciziile luate de cei care conduc această companie”, a declarat Gabriel Căldărușe, președintele Sindicatului Mine Energie Oltenia, pentru Gorjeanul.
”Dacă este vinovat, atunci să plătească, dar pe mine mă îngrijorează altceva, faptul că depozitul de la Roșia este închis, ceea ce înseamnă că domnul Antonie nu și-a făcut treaba. Justiția va decide dacă este vinovat sau nu. Dumnealor știau de situația de la Rosia și ar fi trebuit să găsească soluții de mult timp. Au stat pe funcție ca să primească banii, iar pe noi ne pun în fața faptului împlinit. Nu știu de ce stau acolo, dacă nu sunt în stare să facă ceva pentru companie”, a spus, la rândul său, Manu Tomescu, lider sindical în CE Oltenia.

Începe judecata în dosarul ”Bani pentru Medințu”
În prima cauză, supranumită ”Bani pentru Medințu”, judecătorul de caz, de la Tribunalul Gorj a decis să înceapă procesul. Colegii de dosar ai lui Antonie sunt Laurențiu Ciobotărică, fostul manager al Complexului Energetic Oltenia, acuzat de abuz în serviciu și Dorina Jianu, șefa de la Legislație și Guvernanță Corporativă, suspectată de complicitate. ”Respinge cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi prin apărătorii aleşi. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul DNA – Serviciul Teritorial Craiova privind pe inculpații Ciobotărică Ion Laurenţiu, trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Jianu Dorina, trimisă în judecată pentru săvârşirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, Antonie Daniel, trimis în judecată pentru infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Încheierea este supusă contestaţiei în termen de trei zile de la comunicare”, a stabilit instanța. Măsura controlului judiciar va fi analizată de instanța ierarhic superioară, la Curtea de Apel Craiova.
Cei trei au fost trimiși în judecată pe 8 iunie. Suspiciunea este că i-ar fi acordat, prin hotărâre de Directorat, 128.100 de lei lui Aurel Medințu, pentru a demisiona din funcția de director al Diviziei Energetice.
Până la finalizarea urmăririi penale, Complexul Energetic Oltenia nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 128.100 de lei, reprezentând contravaloarea plăţilor compensatorii acordate fostului membru al Directoratului. “La data de 22 decembrie 2015, inculpații Ciobotărică Ion Laurențiu, în calitate de președinte al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu și Antonie Daniel, în calitate de membru al Directoratului SC CEO SA Târgu-Jiu, au aprobat și acordat în mod nelegal, unei persoane, o compensație financiară constând în cinci remunerații fixe lunare avute de aceasta din urmă în calitate de membru al aceluiași Directorat, respectiv 128.100 lei. Cei doi au beneficiat de sprijinul inculpatei Jianu Dorina, director al Direcției Juridice și Guvernanță Corporatistă, care a întocmit o opinie juridică favorabilă punctului de vedere al acestora. Concret, inculpatul Ciobotărică Laurențiu, în înțelegere cu inculpata Jianu Dorina, nu a făcut altceva decât să amestece/să suprapună în mod intenționat diverse prevederi legale și situații de fapt pentru a crea confuzie și a da o aparență de legalitate acțiunilor lor ilicite”, se precizează în comunicatul DNA.
Loredana Fîciu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.