Zeci de tinere până în 19 ani au făcut întrerupere de sarcină

291

Tot mai multe tinere rămân însărcinate la vârste din ce în ce mai fragede. La nivelul judeţului nostru, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, numai în trimestrul III al anului trecut, 56 de tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani au rămas însărcinate. 35 dintre ele au renunţat la sarcină.

Situaţie de-a dreptul îngrijorătoare, la nivelul judeţului Gorj. Lipsa educaţiei, inconştienţa, sau pura întâmplare au făcut ca zeci de tinere din judeţul nostru să rămână însărcinate. Numai în trimestrul al treilea al anului trecut au fost înregistrate peste cincizeci de cazuri la tinere din categoria de vârstă 15-19 ani. „În trimestrul III al anului 2013 au intrat în evidenţe 56 de tinere cu vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, care au rămas însărcinate. Dintre acestea, 33 au renunţat la sarcină în cabinetele de obstetrică-ginecologie publice şi două în cabinetele private”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Maturizare precoce a tinerelor
Psihologii spun că tinerele care devin mame la vârste fragede au parte de o maturizare precoce, de o schimbare rapidă de roluri. Practic, aceste mame sunt copii cu copii. Specialiştii spun că primul şi cel mai grav actor al sarcinilor la vârsta adolescenţei este neinformarea sau proasta informare. Nu doar mama minoră este vinovată în acest caz, lipsa informării, sau informarea proastă este o responsabilitate colectivă, a întregii societăţi: familie, şcoală. În ultimii ani, la nivelul ţării noastre a crescut destul de mult numărul mamelor minore, propulsând România pe primul loc în Europa. Statisticile arată că patru tinere din o sută devin mame înainte de a împlini 18 ani. Copilele ajung să aibă relaţii sexuale atât cu băieţi de vârsta lor, precum şi cu persoane mai în vârstă, fie sunt violate, fie se prostituează pentru a câştiga bani.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here