Zeci de târgujieni, prejudiciați de terenurile de la CET! Erorile Primăriei Târgu-Jiu, demontate în instanță

2952

În jur de 20 de cetățeni din zona Romanești, cartier al municipiului Târgu-Jiu, au rămas să se lupte în instanță, ani de zile, pentru reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile deținute în incinta fostului CET al orașului. Deja, trei persoane au avut câștig de cauză, cea mai recentă victorie în instanță fiind a lui Valerică Barbulea, fostul reprezentant al Agenției Domeniilor Statului Gorj, care a reușit să obțină reconstituirea dreptului de proprietate pentru un teren situat chiar în apropierea coșului de fum de la CET. Amplasamentul terenului, conform actelor de proprietate, este chiar în incinta fostei centrale, iar acum proprietarul așteaptă de la autoritățile municipale eliberarea titlului de proprietate pe terenul în cauză. Cert este că, Barbulea a reușit să demonstreze instanței de judecată că terenul în litigiu nu este în domeniul public, cum l-a trecut fosta conducere a Primăriei Târgu-Jiu, după anul 2000. Barbulea susține, de asemenea, că, aceeași victorie o pot avea și restul proprietarilor din zona Romanești împotriva primăriei, oamenii putând demonta cu ușurință ilegalitățile făcute de fosta administrație ,,Cârciumaru”.

Cei 20 de proprietari din Romanești, care au curele de teren în incinta CET, au depus la primăria municipiului cereri de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu legile fondului funciar, de ani de zile. Comisia Locală de Fond Funciar a Primăriei Târgu-Jiu nu a analizat însă în profunzime cererile depuse și a reconstituit parțial dreptul de proprietate a suprafețelor de zona respectivă.
Cele reconstituite parțial s-au suprapus peste suprafețele de teren a unor societăți comerciale, cărora suprafețele de teren în cauză le-au fost date lor tot de primărie. Comisia în cauză a greșit flagrant, în special primarul și secretarul de atunci ai primăriei, spune Valerică Barbulea care a reușit să demonstreze instanței ilegalitățile săvârșite de respectivii în anii în cauză.
,,Directorul Direcției Juridice de atunci, secretarul primăriei și primarul, mai precis Jianu, Ungureanu și Cârciumaru au comis ilegalități emițând acte care au încurcat proprietarii reali ai terenurilor din incinta CET și zona ocupată de Energomontaj București. Oamenii care au știut neregulile au fost obligați să se judece, ani la rândul, pentru terenurile lor de drept, eu judecându-mă din 2008 până în 2015 având 18-19 dosare în instanță pentru această speță.
Abia în 2015 s-au finalizat litigiile cu Energomontaj, unde primăria era pârât ca și mine, și mi-au dat terenul repus în circuitul agricol cum a fost înainte de expropriere. Am început însă în 2015 continuarea litigiului, de data asta cu primăria, acum devenind părți adverse, pentru obținerea reconstituirii dreptului de proprietate în continuarea terenului respectiv. Acum primăria a sucit lucrurile, dar chiar și așa anul acesta, în luna mai, am avut câștig de cauză, definitiv la Tribunalul Gorj, reconstituindu-mi astfel dreptul de proprietate pentru diferența de 3326 mp, aflați în incinta CET”, a specificat Barbulea.
Acesta este singurul dintre cei 20 care a obținut reconstituirea dreptul de proprietate pe vechiul amplasament. Proprietarul a explicat că a fost pus în posesie de comisia locală și a marcat terenul cu țăruși. Practic, terenul lui Barbulea se întinde ca lățime până la 50 m de fostul coș al CET, în cealaltă parte aflându-se teren liber.
Barbulea susține că și vecinii săi pot obține același drept de proprietate, mai ales că terenurile lor sunt parțial ocupate de firme private care au concesionat terenul oamenilor de la primărie, pe motiv că terenul în cauză este de domeniul public de interes local.

Terenurile din incinta CET, de domeniu privat
Barbulea susține că în cauză s-a demontat această ipoteză, terenul ocupat de aceste firme nu face parte din domeniul public, ci din domeniul privat al statului de interes local. Practic, dacă adevărații proprietari câștigă la fel ca Barbulea în instanță, firmele private fie dispar de pe terenurile adevăraților proprietari, fie le plătesc chirie acestor cetățeni, nicidecum instituției publice care samavolnic ocupă terenul.
Momentan, moștenitorii lui Viezure, proprietar de drept, au deschis un litigiu similar cu cel declanșat de Valerică Barbulea, atât cu primăria, cât și cu Energomontaj. Alți doi proprietari cu terenuri în incinta CET au primit câștig de cauză, nu ca Barbulea, fără reconstituirea pe vechiul amplasament, ci în altă zonă, unde are rezervă de teren primăria.

Tentații pentru investitori
Interesant este că, în incinta CET au apărut nenumărați întreprinzători privați care nu se știe cum au obținut terenurile care, cu siguranță, ar avea alți proprietari de drept dintre cei 20 din zona Romanești. Asta deoarece înainte de construirea CET și de colectivizare curelele de pământ ale respectivilor se întindeau pe zona în cauză oprindu-se abia la râul Șușița. Terenurile erau agricole, dar proprietarii s-au înscris cu ele la fostul CAP și le-au pierdut în anii următori.
,,Punerea pe drumuri a atâtor persoane, unele în vârstă și fără posibilități materiale, ar trebui să ducă la tragerea la răspundere a celor vinovați care, cu intenție, au comis ilegalități impardonabile pentru a lăsa cetățenii fără terenurile lor.
Sunt singur că în spatele acestor <<greșeli>>, se află interese meschine pentru care adevărații vinovați pot fi trași la răspundere chiar dacă nu mai lucrează ori sunt cu un pas în afara primăriei”, a completat Barbulea. În timpul mandatelor sale, fostul primar Florin Cârciumaru s-a întâlnit de vreo trei ori cu adevărații proprietari din incinta CET, promițându-le reconstituirea dreptului de proprietate în două etape.
Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici la finalul ultimului său mandat de primar al municipiului, reamintește Valerică Barbulea. El susține că reprezentanții primăriei nu au ținut cont nici măcar de planul parcelar, întocmit și aprobat tot de primărie, pentru a-i lăsa pe adevărații proprietari fără terenurile din incinta CET, atât de râvnite acum de investitori.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here