Zeci de salvamontiști, prezenți la Conferința Națională Salvamont de la Rânca

384

În perioada 28-31 octombrie 2017, stațiunea montană Rânca a găzduit lucrările Conferinţei Naţionale Salvamont. La această întrunire profesională a salvatorilor montani din întreaga ţară au participat 80 de salvamontiști. Au fost analizate, atât teoretic, cât și practic, noile echipamente de salvare şi metode de intervenţie şi salvare.

Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj, a prezentat, la Conferința Națională Salvamont de la Rânca, noutățile pe care el și echipa sa și le-au însușit recent la Congresul Internaţional al Salvatorilor Montani care a avut loc în Andorra. Pe lângă prezentările teoretice din sală, salvamontiștii au participat la o serie de exerciţii practice în zona înaltă a crestei masivului Parâng, ziua încheindu-se cu un exerciţiu de intervenţie specific în trasee de viaferatta şi alpinism, organizat în condiţii de noapte în zona Cheilor Galbenului din Baia de Fier.
Cei 80 de participanți la lucrările Conferinţei Naţionale Salvamont s-au implicat și în activități privind organizarea şi coordonarea operativă a intervenţiilor, realizarea comunicaţiilor, gestionarea resurselor, supravegherea zonei de intervenţie cu ajutorul dronelor.
Potrivit organizatorilor, pe toată durata evenimentului, atât în exerciţiile practice, cât şi în activitatea teoretică s-a urmărit şi realizarea planului de lucru pentru perioada următoare, perioadă în care, salvamontiştii români vor trebui să realizeze un studiu privind influenţa schimbărilor climaterice asupra salvării montane, tema propusă şi aprobată în acest an la Congresul Comisiei Internaţionale de salvare Alpina CISA –IKAR, desfăşurat recent în Andorra, şi pe care salvatorii români o vor prezenta la ediţia de anul viitor a acestui congres în Chamonix-Franţa.
Conferința Națională Salvamont de la Rânca a fost organizată de către Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani în colaborare cu Consiliul Judeţean Gorj şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here