Zeci de pensionabili rămân la catedră

295

39 de profesori gorjeni care se apropie de vârsta pensionării au primit acordul consiliilor de administraţie ale unităţilor şcolare în care îşi desfăşoară activitatea pentru a rămâne la catedră şi în anul şcolar 2015-2016.

La nivelul judeţului Gorj, 133 de cadre didactice împlinesc vârsta de pensionare până la data de 1 septembrie 2015.
Vârsta de pensionare în cazul femeilor este de 60 de ani şi o lună sau minimum 15 ani de cotizare, iar în cazul bărbaţilor 65 de ani sau 15 ani de cotizare. Potrivit Ordinului 5.108 pentru modificarea Metodologiei – cadru privind mobilitatea personalului didactic din învăţământul preuniversitar în anul şcolar 2015-2016, cadrele didactice pensionabile pot cere menţinerea în activitate ca titulare doar dacă în unitatea şcolară nu există restrângeri de activitate şi dacă postul este viabil. „În anul şcolar 2015-2016, poate fi menţinut în activitate ca titular în funcţia didactică peste vârsta de pensionare cadrul didactic care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a) se încadrează în prevederile alin. (1) şi (2); b) postul didactic/ catedra pe care este titular, conform actului de numire/ transfer/ repartizare pe post/ catedra, este complet/ completă şi este viabil/ viabilă în anul şcolar 2015-2016, luând în considerare şi prevederile art. 262 alin. (4) şi (5) din Legea nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare; c) la nivelul unităţii/unităţilor de învăţământ, în care urmează să fie menţinut în activitate ca titular peste vârsta de pensionare, nu există reducere de activitate la disciplina/ disciplinele pe care cadrul didactic respectiv este titular”, se precizează în ordinul respectiv. Cererile de menţinere în activitate după vârsta de pensionare au putut fi depuse până la data de 26 ianuarie, la secretariatele unităţilor de învăţământ.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, Georgeta Popescu, 39 de dascăli din totalul de 133 pensionabili au primit acordul consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ în care îşi desfăşoară activitatea pentru a rămâne la catedră şi după data de 1 septembrie 2015. Cei 39 de dascăli vor afla însă cu siguranţă dacă vor continua să predea sau nu de abia la sfârşitul lunii august. Asta deoarece Ordinul 5.108 mai prevede că în condiţiile în care, până la 28 august, la nivelul unităţilor de învăţământ în care ar urma să continue să predea cadrele didactice aflate la vârsta pensionării se constată că, din cauza reducerii numărului de ore la anumite discipline, nu mai este posibilă menţinerea în activitate, ca titulare, peste vârsta de pensionare, a unor cadre didactice, conducerile unităţilor de învăţământ vor informa persoanele aflate în această situaţie despre încetarea contractului individual de muncă, în vederea pensionării.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here