Zeci de minori, adoptaţi de familii gorjene

251

Tot mai mulţi gorjeni îşi îndreaptă atenţia spre copiii care nu au avut norocul de a creşte în sânul familiei naturale. Astfel, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj a înregistrat, de la începutul anului şi până în prezent, un număr de 18 solicitări de adopţie, familiile respective fiind evaluate în vederea obţinerii atestatului de familie adoptatoare.

Conform legislaţiei, evaluarea în vederea obţinerii atestatului de familie adoptatoare se desfăşoară pe o perioadă de 120 de zile, fiind analizate atât aspectele materiale ale familiilor, cât şi cele psihologice, la final fiind luată decizia de a acorda sau nu atestatul de adopţie.
La DGASPC Gorj, de la începutul anului şi până în prezent s-au înregistrat 18 cereri din partea familiilor pentru a fi evaluate în vederea eliberării atestatului de familie aptă să adopte, aflate în prezent în lucru. La finalul evaluării, familia poate sau nu poate să primească acest atestat care îi dă dreptul să adopte. Atestatul este valabil un an de zile.

Zeci de adopţii
Pe parcursul anului 2014, la nivelul judeţului nostru, s-a deschis procedura de adopţie pentru 19 copii. Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj monitorizau, la sfârşitul anului, 42 de copii care au fost adoptaţi. Monitorizarea post-adopţie se face pe o perioadă de doi ani. La ora actuală, 35 de minori se află în perioada de monitorizare post-adopţie, la nivelul judeţului nostru.

Criterii necesare pentru a putea adopta
Criteriul definitoriu pentru clasificarea adopţiei în România îl reprezintă reşedinţa obişnuită. Legea din ţara noastră menţionează faptul că adopţia internă este adopţia în care atât adoptatorul, cât şi adoptatul au reşedinţa obişnuită în România. În cazul adopţiei internaţionale, aceasta este adopţia în care persoana care adoptă şi copilul ce urmează să fie adoptat au reşedinţa obişnuită în state diferite, iar, în urma încuviinţării infierii, copilul urmează să aibă aceeaşi reşedinţă cu cea a adoptatorului.
Cei care pot adopta sunt fie familiile, fie persoanele singure (care nu sunt căsătorite, dar care obţin acordul de a înfia). Persoanele care au prioritate la adopţia copilului sunt în primul rând, rudele acestuia până la gradul IV. În al doilea rând, au prioritate tutorele, asistentul maternal profesionist, persoana/familia de plasament sau alte persoane care au convieţuit împreună cu copilul o perioadă de minimum şase luni şi faţă de care micuţul manifestă ataşament.
În al treilea rând, pot adopta persoanele care au înfiat ulterior fraţi ai copilului.

Cine nu poate adopta?
Conform legislaţiei actuale, cei care nu pot adopta sunt: persoanele care au fost condamnate definitiv pentru o infracţiune contra persoanei sau contra familiei, săvârşită cu intenţie, precum şi pentru infracţiunea de trafic de persoane sau trafic şi consum ilicit de droguri; persoanele ai căror copii beneficiază de o măsură de protecţie specială sau care sunt decăzute din drepturile părinteşti; persoanele care doresc să adopte singure, ai căror soţi sunt bolnavi psihic sau au handicap mintal.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here