Zeci de mii de târgujieni, din nou la ghişee

329

evidenta populatieiNoile prevederi legislative prevăd ca numele compuse să nu mai fie despărţite de cratimă, atât în actele de identitate, cât şi din certificatele de căsătorie. Autorităţile târgujiene s-au conformat şi de zece zile, actele se emit fără cratimă. O hotărârea de Guvern intrată în vigoare prevede ca numele şi prenumele compuse ale cetăţenilor să nu mai fie înscrise cu cratimă, lăsându-se un simplu spaţiu între acestea.

 

Potrivit lui Laurenţiu Dan, director al Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei (SPCLEP) Târgu-Jiu, unitatea emite de zece zile acte fără cratimă, atât acte de identitate, cât şi certificate de căsătorie. „Noua legislaţie prevede ca numele şi prenumele compuse să fie scrise fără cratimă iar noi deja ne-am conformat şi emitem actele în noul format, eliminând cratima. Îmi doresc să continui la fel de bine activitatea fostului şef, Constantin Talabă, iar aceasta să fie înfloritoare şi mulţumitoare pentru cetăţeni, atât pe linie de stare civilă, cât şi pe evidenţă”, a declarat actualul şef al serviciului, care l-a înlocuit de câteva săptămâni pe fostul director. Laurenţiu Dan a mai spus că legat de scrierea în documentele de identitate fără cratimă a numelor şi prenumelor compuse se va schimba la toţi cetăţenii care încă păstrează cratima la următoarea preschimbare a actului de identitate. „Oamenii fie pot veni la noi pentru a opta pentru preschimbare doar pentru a le scoate cratima din acte, fie noi vom face acest lucru obligatoriu când se vor prezenta pentru preschimbare cu un alt motiv”, a precizat directorul SPCLEP Târgu-Jiu.

 

900 de persoane fără acte

Potrivit lui Laurenţiu Dan, la ora actuală, la nivelul municipiului Târgu-Jiu şi a celor 11 comune arondate există aproape 900 de persoane care au actele de identitate expirate sau care nu sunt deloc puse în legalitate. Din cele 900 de persoane, 500 întocmesc restanţe justificate. „Preschimbarea cărţilor de identitate poate fi solicitată cu o sută optzeci de zile înainte de expirare sau chiar şi cu cincisprezece zile. Câteodată mai trecem cu vederea şi fără a-i sancţiona le facem chiar dacă au depăşit termenul legal”, a mai spus şeful SPCEP Târgu-Jiu. Acesta a adăugat că după trecerea termenului când actul de identitate a expirat, cetăţenii primesc un avertisment, iar cei care totuşi nu se prezintă pentru a-şi preschimba buletinul riscă amenzi între 40 şi 80 de lei, fără posibilitatea de a le achita la jumătate în primele 24 de ore. SPCLEP Târgu-Jiu deserveşte la nivelul formaţiunii un număr de aproximativ 140.000 de cetăţeni.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here