Zeci de meşteri populari îşi expun creaţiile la Târgu-Jiu

420

Picture 026Cea de-a IV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari Olteni şi-a deschis ieri porţile la Târgu-Jiu. Până la sfârşitul acestei săptămâni, vizitatorii târgului vor putea admira şi achiziţiona diferite produse tradiţionale, realizate de meşteri veniţi din toată Oltenia şi nu numai.

Treizeci de meşteri populari au venit la Târgu-Jiu pentru a participa la o nouă ediţie a Târgului Meşterilor Populari din Oltenia, organizat în cadrul Zilelor Municipiului. „Este cea de-a IV-a ediţie a Târgului Meşterilor Populari Olteni. Nu facem altceva decât să încercăm să oferim târgujienilor posibilitatea de a luat contact încă o dată cu arta populară autentică. Sperăm că vremea va ţine cu noi şi că această ediţie va fi una cât se poate de reuşită”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Picture 040Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, precizând în glumă că Oltenia s-a mărit puţin: „nu sunt numai meşteri populari olteni prezenţi. Am mărit puţin Oltenia, cam între Bucureşti şi Arad şi pentru că tot nu ne-a ajuns, am intrat puţin şi în Africa şi, în cele din urmă, cred că s-a rotunjit o Oltenie aşa cum ne dorim fiecare dintre noi. Am fost obligaţi şi la această ediţie să nu acceptăm foarte mulţi meşteri pentru că am vrut să rămână totuşi majoritară zona Olteniei, arta populară din zona Olteniei”. Şi directorul târgului, Pompiliu Ciolacu, s-a declarat mulţumit de numărul meşterilor prezenţi, mai ales că acesta pare să crească cu fiecare ediţie: „Se pare că Târgu-Jiul are un lipici în arta tradiţională pentru că an de an, mai mulţi meşteri vin către noi. Sunt foarte multe produse autentice, produse care nu se mai fac decât de către anumiţi meşteri care au în sânge acest lucru. Picture 046De multe ori poate nu au bani de drum să se întoarcă dar ei tot vin, pentru frumosul artei tradiţionale, pentru a nu pieri rădăcina artei tradiţionale a poporului nostru şi a Gorjului în special”, a declarat Pompiliu Ciolacu.

Opinci din Alba şi ceramică de Horezu

Daniel Balea a venit din Alba pentru a participa la târgul din Târgu-Jiu şi a adus cu el diferite produse tradiţionale realizate din piele naturală de bovină, de la opinci pentru copilaşi nou-născuţi la curele, teci pentru cuţite sau zgărzi pentru căţei. Se laudă că vinde numai produse de calitate, Picture 068motiv pentru care are numai clienţi mulţumiţi, atât din ţară cât şi din străinătate. Ca mulţi alţi meşteri populari, şi el se luptă însă cu chinezăriile, mult mai căutate de cumpărători datorită preţurilor mici. „Produsele sunt de o calitate foarte bună, clienţii sunt mulţumiţi iar la următorul târg vin şi îmi spun că pielea a fost bună şi nu i-am minţit, nu a fost o păcăleală. Din exteriorul ţării am avut comenzi de harnaşamente de vânătoare, cartuşiere, şei de călărie. Toate produsele sunt realizate de mine, împreună cu soţia şi cu băieţelul de 15 ani. Am învăţat meseria de la părinţi şi bunici, e o tradiţie în familie. E o meserie foarte plăcută dar mai puţin căutată. În magazine se acceptă mai mult produsele chinezeşti decât cele tradiţionale”, a spus Daniel Balea. Un alt meşter popular prezent zilele acestea la Târgu-Jiu este Ion Pueţu. Vine din Horezu şi a adus cu el celebra ceramică de Picture 070Horezu. „Am venit din patria ceramicii româneşti, din Horezu. Eu respect şi duc mai departe motivele care se aplică pe aceste obiecte şi păstrez în continuare ce am moştenit de la părinţi şi de la bunici”, spune Ion Pueţu. Constantin Manoli vine tot din Vâlcea, de această dată cu produse reprezentative pentru „arta lemnului”: „Fac furci de tors, blidare, troiţe, crucifixe, linguri, solniţe. Am şi simbolul oraşului, Coloana Infinitului, l-am pregătit special pentru acest târg. În general, vin cu plăcere la Târgu-Jiu pentru că e un oraş ai cărui locuitori apreciază arta populară în general şi arta lemnului în special aşa că întotdeauna plec foarte mulţumit”, a spus meşterul Manoli.

Pe lângă obiecte de ceramică, piele sau lemn, gorjenii mai pot admira şi chiar achiziţiona ţesături, Picture 071icoane pe lemn sau sticlă, precum şi alte obiecte realizate de meşteri talentaţi. Sâmbătă, locul meşterilor va fi luat de tinerii meşteşugari, care vor participa la Târgul Meşterilor Populari Copii din România, organizat în cadrul Festivalului „Pe fir de baladă”.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here