Zeci de gorjeni suferă de scleroză multiplă

255

Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice şi cauze de invaliditate la adulţii tineri. Cele mai multe persoane cu SM sunt diagnosticate între 20 şi 40 de ani, fiind de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. La nivelul judeţului nostru, la sfârşitul anului trecut erau în evidenţele medicilor 75 de gorjeni diagnosticaţi cu scleroză multiplă.

Scleroza multiplă este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp. Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele, potrivit www.smromania.ro.
Potrivit specialiştilor, încă nu se ştie ce anume cauzează boala şi nu există un tratament pentru vindecare. Există însă terapii care reduc simptomele şi evoluţia bolii. Este important ca pacienţii să beneficieze de tratament cât mai repede din momentul în care sunt diagnosticaţi.

Gorjul are 75 de bolnavi de SM
La nivelul judeţului nostru, la sfârşitul anului trecut erau în evidenţele medicilor 75 de gorjeni diagnosticaţi cu scleroză multiplă. „La începutul anului trecut erau în evidenţele noaste 72 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 27 de bolnavi, timp în care 24 au ieşit din evidenţe. Astfel, la finele anului 2014, au rămas în evidenţe 75 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Pe data de 27 mai s-a sărbătorit Ziua Internaţionala a Sclerozei Multiple, care este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale pentru Scleroza Multipla (FISM), stabilită pentru a fi marcată în ultima zi de miercuri a lunii mai. FISM este singura reţea la nivel mondial care are afiliate 90 de organizaţii dedicate pacienţilor cu scleroză multiplă.
Platforma Europeană pentru Scleroză Multiplă (EMSP) reprezintă interesele persoanelor cu SM la nivel european. Este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în 1989, fiind umbrela pentru organizarea a 39 de societăţi din 34 de ţări europene.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here