Zeci de gorjeni suferă de scleroză multiplă

502

Scleroza multiplă (SM) este una dintre cele mai frecvente tulburări neurologice şi cauze de invaliditate la adulţii tineri. Cele mai multe persoane cu SM sunt diagnosticate între 20 şi 40 de ani, fiind de două ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. La nivelul judeţului nostru, la sfârşitul anului trecut erau în evidenţele medicilor 75 de gorjeni diagnosticaţi cu scleroză multiplă, iar la finele trimestrului II 2015 mai erau 69.

Scleroza multiplă este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp.
Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele, potrivit www.smromania.ro.

Gorjul are 69 de bolnavi de SM
La nivelul judeţului nostru, la sfârşitul anului trecut erau în evidenţele medicilor 75 de gorjeni diagnosticaţi cu scleroză multiplă. „La începutul anului trecut erau în evidenţele noaste 72 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 27 de bolnavi, timp în care 24 au ieşit din evidenţe. Astfel, la finele anului 2014, au rămas în evidenţe 75 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă. În primul trimestru al anului în curs au fost diagnosticaţe cu această boală încă trei persoane, alte 13 ieşind din evidenţe, 65 rămânând în evidenţe. În cel de-al doilea trimestru au intrat în evidenţe opt bolnavi de scleroză multiplă, patru ieşind, la final rămânând în evidenţele medicilor 69 de bolnavi de scleroză multiplă”, a menţionat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.
Potrivit specialiştilor, încă nu se ştie ce anume cauzează boala şi nu există un tratament pentru vindecare. Există însă terapii care reduc simptomele şi evoluţia bolii. Este important ca pacienţii să beneficieze de tratament cât mai repede din momentul în care sunt diagnosticaţi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here