Zeci de gorjeni au solicitat formularele europene de sănătate

149

cjasÎn primele luni ale acestui an, gorjenii care au avut grave probleme de sănătate au apelat la formularele cu ajutorul cărora ei se pot trata în străinătate fără a plăti nici măcar un leu, totul stând la baza acordurilor medicale dintre România şi statele Uniunii Europene.

Ministerul Sănătăţii a înfiinţat de câţiva ani un fond special destinat românilor care au nevoie de tratamente peste graniţele ţării. De aceşti bani, oferiţi, în anumite cazuri, în co-finanţare cu Ministerul Muncii, pot beneficia doar cetăţenii care suferă de afecţiuni ce nu pot fi tratate în România.

Potrivit unei situaţii înaintate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj, în primele trei luni ale acestui an, la sediul instituţiei, au fost solicitate şi eliberate zeci de formulare europene pentru asiguraţii din judeţul nostru. În intervalul ianuarie – martie inclusiv, au existat formulare primite din statele Uniunii Europene, unele dintre ele nefiind şi solicitate la noi ci doar depuse cum este cazul E 108 şi E 109, numărul lor fiind de una, respectiv două formulare primite din alte state membre ale UE. Printre formularele cjas interioreuropene în vigoare ce nu au fost solicitate de nimeni anul trecut se numără E 115, 116, 117, 118, 119, 120, 126 şi 127. De asemenea, în primele trei luni ale acestui an, instituţia a eliberat un număr de şase formulare E 112. Acest formular este utilizat în două cazuri: pentru menţinerea dreptului la prestaţiile de boală şi maternitate aflate în curs, în cazul persoanei care, după ce a dobândit dreptul la aceste prestaţii, este autorizată de către instituţia competentă să revină pe teritoriul statului de reşedinţă sau să îşi transfere reşedinţa pe teritoriul altui stat membru, sau pentru deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical adecvat. Potrivit conducerii CJAS, două dintre formulare s-au emis pentru Germania pe afecţiuni oncologice, unul pentru Austria pe aceleaşi afecţiuni şi tot pentru Oncologie s-au emis două formulare pentru Italia. De asemenea, un alt formular E 112 a fost emis pentru Germania pe boli ale sistemului circulator.

Acte necesare

Alte formulare eliberate au fost 5 în baza E 104, 6 pe E 107, 2 pe E 121, 3 din E 001. Gorjenii trebuie să ştie, înainte de a începe să îşi caute drepturile medicale de cetăţean european, că Ministerul Sănătăţii nu acordă finanţare decât pentru afecţiunile care nu pot fi tratate în România în acest moment. Dacă se respectă asta, orice bolnav trebuie să depună la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj un dosar care va conţine recomandarea medicului pentru tratamentul în afara graniţelor ţării, copii ale tuturor documentelor medicale, precum şi o cerere-tip. Dosarul întocmit este trimis apoi la o comisie teritorială de specialişti, însoţit de un proces-verbal tipizat. Ei vor studia dosarul şi vor recomanda un număr de trei clinici din străinătate în care afecţiunea de care bolnavul suferă ar putea fi tratată. Dosarul se reîntoarce la DSP, unde angajaţii iniţiază corespondenţa cu unităţile spitaliceşti recomandate de comisia teritorială.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here