Zeci de gorjeni aşteaptă decontarea pentru panourile solare

171

panouri solareAdministraţia Fondului de Mediu (AFM) va începe în curând decontarea sumelor de 6.000 de lei pentru persoanele fizice din judeţul nostru care au aplicat pentru Programul „Casa Verde”, de înlocuire a sistemelor de încălzire clasice cu unele care utilizează energia solară, şi şi-au montat panouri solare la casele pe care le deţin în proprietate.

De la 1 iulie de când a devenit eligibil Programul Guvernamental „Casa Verde” pentru persoanele fizice, un număr de 256 de gorjeni s-au prezentat la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj, pentru a-şi depune dosarele în vederea finanţării nerambursabile. Acum, programul se apropie de final, data limită până când gorjenii mai pot aplica pentru finanţare la montarea sistemelor de încălzire cu energie solară fiind sfârşitul acestei luni. Majoritatea celor care au venit cu dosare la APM Gorj au optat pentru montarea de panouri solare, pentru care statul acordă un sprijin de 6.000 de lei pe persoană fizică.

40 de gorjeni, aşteptaţi la semnat

“La debutul programului, judeţului nostru i s-a alocat suma de două milioane de lei, iar până acum valoarea celor 256 de dosare primite este de peste un milion şi jumătate de lei. Până acum, cei de la Bucureşti, de la AFM, au verificat şi aprobat un număr de 178 de dosare din Gorj. Cu 138 de beneficiari din judeţ deja am semnat contractele de finanţare, iar alţi 40 îi aşteptăm la sediu să le semnăm”, a declarat Elisabeta Juveloiu, directoarea APM Gorj.

O noutate adusă de legislaţia în vigoare cu privire la desfăşurarea acestui program în rândul persoanelor fizice se referă la contractele de finanţare nerambursabilă care sunt valabile 12 luni de la data semnării acestora de către părţile contractante. Modificarea contractelor de finanţare nerambursabilă care sunt în vigoare, este posibilă numai la solicitarea beneficiarilor, prin încheierea unui act adiţional. Beneficiarii, persoane fizice care doresc prelungirea contractelor de finanţare vor prezenta în scris, o solicitare, la sediul APM Gorj, cu cel puţin 30 zile lucrătoare înainte de data intrării în vigoare a modificării solicitate.

Gorjenii pot aplica pentru trei tipuri de măsuri de finanţare şi tot atâtea sisteme de încălzire. Astfel, se primesc 6.000 de lei pentru panourile solare, 3.000 de lei pentru centralele pe lemne şi 8.000 de lei pentru pompele de căldură.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here