Zeci de familii dintr-un sat din Gorj cer ajutor Mitropoliei Olteniei. ”S-A DIAVOLIT POPA, taică! O să ne dezgropăm morții și plecăm la penticostali. A învrăjbit pe toată lumea!”

442

Satul Corșor, un cătun uitat de lume ascuns după dealurile de la Alimpești. Doar câte un lătrat de câine sau motorul vreunui jeep urcând pe drumul pietruit din sat spărgea liniștea după-amiezii de vineri, în rest, nici țipenie de om, de parcă toată lumea fusese izgonită de acolo de vreo epidemie. După vreo câteva minute de colindat prin curtea bisericii din sat, primul localnic, ce urca cu greu drumul din deal, s-a oprit când a văzut aparatul de filmat și, oftând din greu, parcă știind ce căutam, zice: ”S-a diavolit popa, taică! O să ne dezgropăm morții și plecăm la penticostali. Asta am ajuns la bătrânețe!”.

Comunitatea din Corșor e revoltată de-a binelea din cauză că preotul satului, Gheorghe Barbu, i-a dat loc de veci unui localnic mai înstărit chiar la intrarea în cimitir, lângă zidul bisericii, și nu mai au pe unde să treacă cu morții la groapă.
Oamenii au semnat o petiție pe care o vor trimite la Mitropolia Olteniei în care explică cum preotul a găsit de cuviință să-i dea lui Gheorghe Albeanu acel loc, cu doar câteva zile înainte de a ieși la pensie, și amenință că, în cazul în care nu se vor lua măsuri, sunt dispuși să-și schimbe religia, să treacă la o altă biserică și să-și dezgroape morții din cimitir și să-i mute pe un teren oarecare din sat. Locuitorii din Corșor sunt cu atât mai indignați cu cât popa Barbu i-a mințit, pentru că, deși își dăduse cuvântul în fața lor, la finalul unei slujbe, că nu va aproba locuri de veci lângă zidul bisericii, iar mai apoi, ocolind consiliul parohial, adică fără acceptul reprezentanților comunității, a făcut exact invers.

”Probabil că i-a mâncat diavolul mințile preotului”
Gheorghe Giurcă a declarat că nu i-a venit să creadă când a auzit grozăvia și a vrut să-și aducă mama octogenară, în fața bisericii, să intre în greva foamei până vin reprezentanții Mitropoliei Olteniei la fața locului. ”Suntem foarte indignați pentru că, în primul rând, nu știm care a fost motivul pentru care acet preot Barbu a luat decizia asta, pe care noi l-am ajutat să-și facă casă, are o casă foarte mică, cât un bloc și acum, în prag de pensie, s-a îndiavolit și i-a dat loc de veci lui Gheorghe Albeanu chiar în fața bisericii.
Am strâns semnături, până acum de la 20 de familii și o să trimitem la Mitropolia Olteniei, iar în situația în care nu se rezolvă această problemă ne gândim să ne scoatem și osemintele morților și să-i mutăm într-un loc privat, inclusiv să trecem la o altă biserică. E o situație fără precedent pentru că noi am avut încredere în acest preot și acum la sfârșitul carierei cum l-a îndulcit acest Albeanu sau Păunescu? Popa a zis că Albeanu are o mare valoare pentru comunitate că a fost șofer și a donat bisericii. N-a donat nimic. Dacă aveau merite, eram și noi de acord, dar preotul mi-a spus, în bătaie de joc că Albeanu are merite pentru că a fost șofer, iar Păunescu a fost coleg cu Înalt Preasfințitul Irineu. Nu ne mai putem căra morții la groapă printre zidul bisericii și grilajul din fier amplasat de Albeanu. Probabil că i-a mâncat diavolul mințile preotului”, a spus Giurcă. Omul chiar se gândește serios să-și dezgroape morții și să-i ducă în grădina casei, însă speră ca popa Barbu să le ofere enoriașilor un răspuns după parastasul de la finele săptămânii. ”Nu a venit încă un alt preot, tot el face slujbe. Sâmbătă sunt parastase și o să-l întrebăm care e situația. Vorbesc serios și eu și îi știu și pe ceilalți oameni cât sunt de supărați, e vreo problemă dacă ne mutăm morții în grădină, cum a fost înmormântat Dumitru Fărcaș”, a afirmat Giurcă.

”A învrăjbit acest sat”
Un alt localnic din Corșor, Gheorghe Chivulescu, a vorbit și el despre promisiunea făcută comunității de preot și spune că nu se va mai putea trece printre zidul bisericii și grilajul de metal cu morții la groapă, în cazul în care lucrurile vor rămâne neschimbate.
”Părintele Barbu a învrăjbit acest sat pentru că și-a dat cuvântul de onoare că nu mai lasă pe nimeni să facă morminte, gropi pe lângă biserică, deoarece se strică structura clădirii. Preotul a zis că și-a făcut datoria, dumnealui a dat locul și s-a exprimat să luăm noi grilajul și să-l aruncăm. Familia Albeanu are locuri în cimitir, în rând cu lumea. Nu cunosc ce înțelegere a fost între preot și Albeanu și nu știu ce merite are acesta pentru că atunci când a fost ceva de făcut pe la biserică am contribuit cu toții”, a precizat Chivulescu. Vineri după-amiaza, nici preotul Barbu și nici vreun reprezentant al Mitropoliei Olteniei nu au fost de găsit pentru a-și exprima un punct de vedere cu privire la protestul oamenilor din Corșor și la demersurile pe care vor să le întreprindă.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here