Zeci de elemente de muniţie, găsite pe teritoriul judeţului Gorj

342

În cursul acestui an, pe teritoriul judeţului Gorj au fost descoperite 36 de elemente de muniţie rămase neexplodate din timpul celor două războaie mondiale. Fie că este vorba de grenade de exerciţiu, cartuşe sau proiectile explozive, acestea urmează a fi distruse anul viitor, împreună cu alte elemente de muniţie descoperite în cursul anilor 2010 şi 2011.

De la începutul acestui an, personalul specializat în misiuni de asanare pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu” al judeţului Gorj a executat 7 misiuni pirotehnice în cursul cărora au fost ridicate şi depozitate 36 de elemente de muniţie rămase neexplodate din timpul celor două conflagraţii mondiale. „De la începutul anului şi până în prezent, lucrătorii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj au executat 7 misiuni de asanare a teritoriului de muniţie rămasă neexplodată, faţă de 10 misiuni înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut. În urma acestor misiuni au fost identificate, ridicate, transportate şi depozitate în vederea distrugerii un număr de 3 proiectile explozive calibrul 76 mm, 3 proiectile explozive calibrul 100 mm, 16 grenade de exerciţiu şi 14 cartuşe calibrul 7,62 mm, toate funcţionale”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. Acesta a precizat că elementele de muniţie descoperite în cursul acestui an urmează a fi distruse anul viitor, împreună cu cele ridicate în anii 2010 şi 2011, ultima acţiune de distrugere a elementelor de muniţie având loc în anul 2009.

Nu atingeţi elementele de muniţie şi sunaţi imediat la 112
Pompierii atrag atenţia asupra faptului că atunci când sunt descoperite elemente de muniţie neexplodate, este necesar să fie respectate o serie de măsuri pentru a preveni producerea unor tragedii. „Este interzisă atingerea cu mâna sau cu alte obiecte, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe; comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase; lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă; introducerea muniţiilor în foc, topirea elementelor metalice de muniţii, tăierea muniţiilor cu ferestrăul, scule electrice sau prin sudură. De asemenea, este interzisă folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte, utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, precum şi folosirea pentru joacă, de către copii, a elementelor de muniţie”, a precizat Mihai Avramescu. În cazul în care descoperiţi muniţii neexplodate sau luaţi la cunoştinţă despre existenţa lor, sunaţi imediat la 112.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here