Pănușile de porumb și „Istoria Gorjului la ea acasă” au fost noi atracții pentru copii, la Muzeul Județean Gorj!
Peste 30 de copii, atât din Târgu Jiu, cât și de la Școala Gimnazială „Grigore Geamănu” Turcinești, au participat, la finele săptămânii trecute, la Programul de Educație Muzeală al Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Ei au vizitat Muzeul ”Casa Cartianu” din Cartiu, Muzeul de Istorie și Arheologie din Târgu Jiu și au participat la un atelier meșteșugăresc, de împletit pănuși de porumb.
,,Copiii au avut ocazia să-și îmbogățească cunoștințele de istorie locală la cele două muzee, aflând povestea vestitei familii Cartianu și parcurgând istoria Gorjului din preistorie până în zilele noastre. De asemenea, au aflat despre modul cum, pe vremuri, oamenii foloseau pănușile de porumb, pentru a realiza diverse obiecte necesare în gospodărie și chiar au experimentat, la rândul lor. Ei și-au dezvoltat îndemânarea și creativitatea, realizând din pănuși covorașe, așa cum făceau bunicii lor, cândva, la școală, la ora de lucru manual, precum și flori, cu care-și vor putea împodobi camera, în amintirea activităților de la muzeu. De altfel, copiii au conștientizat importanța folosirii de materiale naturale, care sunt biodegradabile și prietenoase cu mediul (pentru că nu s-a folosit pentru realizarea lor energie electrică, a cărei producere e poluantă)”, au declarat reprezentanții Muzeului Județean Gorj.
Aceste activități, care fac parte din Programul de Educație Muzeală al Muzeului Județean Gorj, sunt menite să-i desprindă pe oameni din fața telefoanelor, tabletelor sau televizoarelor, să le dea o stare de bine, să le crească stima de sine, să-i ajute să-și dezvolte aptitudini și să capete cunoștințe în diverse domenii.
Programul este organizat de Consiliul Județean Gorj, prin Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Cei care doresc să participe, trebuie să-și ia bilete din timp, locurile fiind limitate.
I.M.