Zeci de copii din Gorj sunt abuzaţi, neglijaţi, sau exploataţi prin muncă

278

De la 1 ianuarie 2014 până în prezent, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj, s-au înregistrat 77 de sesizări prin Telefonul Copilului. 48 dintre acestea făceau referire la neglijare. O parte dintre sesizări s-au dovedit a fi reale, specialiştii DGASPC intervenind şi acţionând în consecinţă.

Compartimentul “Telefonul Copilului” din cadrul DGASPC Gorj este disponibil permanent, 24 de ore/zi, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale, iar apelarea este gratuită pentru clienţi. Telefonul Copilului primeşte semnalările cu privire la situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, asigură consilierea telefonică în aceste situaţii şi intervine prompt în cazurile urgente prin intermediul echipei mobile. Angajaţii acestui compartiment al DGASPC dezvoltă activităţi de informare şi promovare a serviciilor oferite în interesul superior al copiilor expuşi la abuz, neglijare şi exploatare; de asemenea, ei evaluează nevoile imediate ale clientului şi potenţialul de risc privind expunerea copilului la abuz, neglijare şi exploatare şi asigură clienţilor asistenţă şi consiliere pentru depăşirea situaţiilor de criză şi soluţionarea adecvată a cazurilor expuse sau semnalate de către aceştia. În urma fiecărui apel, angajaţii Compartimentului “Telefonul Copilului” semnalează de îndată cazurile sesizate compartimentului de specialitate din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.

Majoritatea sesizărilor provind din mediul rural
Telefonul Copilului din cadrul DGASPC Gorj a sunat de 7 ori, de la începutul anului, până în prezent. Au fost sesizate nu mai puţin de 48 cazuri de neglijare. “Au fost 77 de sesizări, din care 48 de neglijare. O sesizare privea un caz de abuz emoţional, una de exploatare prin muncă, 10 de abuz fizic, 4 de exploatare sexuală, 13 de altă natură. Dintre acestea, confirmate au fost 2 sesizări de neglijare, care priveau 9 copii, 1 abuz fizic, 1 abuz sexual. 55 dintre sesizări sunt din mediul rural şi 22 din cel urban. Multe dintre cazuri sunt în lucru”, confirmă reprezentanţii DGASPC Gorj.

85 de sesizări în 2013
Situaţia statistică realizată de reprezentanţii DGASPC Gorj relevă faptul că în 2013, Telefonul Copilului a sunat de 85 de ori. Majoritatea sesizărilor au fost confirmate. “În anul 2013 la serviciul Telefonul Copilului din cadrul DGASPC Gorj au fost primite 85 de sesizări care vizau cazuri de abuz în diverse forme, asupra unor copii din care: 5 cazuri de abuz fizic; 1 caz de abuz emoţional; 2 cazuri de abuz sexual; 58 cazuri de neglijare; 1 caz de exploatare prin infracţiuni; 18 cazuri de altă natură. Din totalul de 85 de cazuri, 46 au fost confirmate, iar restul de 39 au fost infirmate şi de altă natură. Cazurile confirmate au fost 5 de abuz fizic, 1 de abuz emoţional şi 40 de neglijare”, a explicat Gheorghe Zisu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here