Zeci de candidaţi din Gorj la concursurile de admitere în magistratură şi la INM: Liao şi Marcău, aspiranţi

436

Peste 150 de gorjeni au fost admişi să participe la concursurile de admitere în magistratură şi la Institutul Naţional al Magistraturii (INM), ce se vor desfăşura în perioada următoare. Cei mai mulţi dintre aceştia, 117 la număr, vor participa la concursul de admitere la INM. Pentru a intra în magistratură s-au înscris 38 de gorjeni printre aceştia aflându-se şi Gabi Liao, fosta şefă a Vămii Gorj, şi Costel Marcău, fost secretar interimar de judeţ.

Concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii se organizează pentru ocuparea a 160 de locuri de auditori în justiţie, din care 80 sunt alocate pentru ocuparea funcţiei de judecător şi 80 pentru ocuparea funcţiei de procuror. Lista candidaţilor care îndeplinesc condiţiile pentru susţinerea concursului a fost publicată săptămâna trecută pe site-ul INM, pe această listă figurând peste 4.000 de persoane. Printre cei 4.000 de candidaţi admişi se numără şi 117 gorjeni; 25 dintre aceştia şi-au depus dosarele la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, iar 92 la Tribunalul Gorj. Probele din cadrul concursului vor începe pe data de 31 august 2014, când cei aproximativ 4.000 de candidaţi admişi să participe la concurs vor susţine o probă scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a cunoştinţelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal. Vor fi declaraţi admişi la această probă doar candidaţii care au obţinut minimum 70 de puncte, echivalentul notei 7. În data de 14 septembrie 2014, candidaţii vor susţine un test de verificare a raţionamentului logic, probă la care vor participa doar candidaţii declaraţi admişi la testul-grilă. Cea de-a doua etapă a examenului de admitere la INM se va desfăşura în perioada 26 septembrie – 5 octombrie şi va consta în susţinerea unui interviu care cuprinde: elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat şi susţinerea orală a acestuia şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei. Rezultatele finale ale concursului de admitere la INM vor fi afişate în data de 7 octombrie 2014. La finalizarea primului an de studii, auditorii de justiţie vor opta, în ordinea mediilor şi în raport cu numărul posturilor, pentru una dintre cele două funcţii, de judecător sau procuror.

gabi liaoAlţi 38 de gorjeni vor să intre în magistratură
În perioada 1 iulie – 16 octombrie 2014 se desfăşoară şi concursul de admitere în magistratură, pentru ocuparea a 26 de posturi de judecător şi 10 posturi de procuror. La acest concurs au fost admişi să participe circa 1.000 de candidaţi, printre care şi 38 de gorjeni. 22 dintre aceştia vor să devină judecători, ei depunându-şi dosarele la Tribunalul Gorj, în timp ce alţi 16 gorjeni vor să fie procurori şi şi-au depus dosarele la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Şi în cadrul acestui concurs examinarea candidaţilor se va face în două etape. Prima etapă este eliminatorie şi constă în susţinerea a două probe scrise: un test de verificare a cunoştinţelor juridice la drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal şi un test grilă de verificare a raţionamentului logic. Testul de verificare a cunoştinţelor juridice se va desfăşura în data de 31 august 2014, iar cel de verificare a raţionamentului logic pe 14 septembrie 2014. Pentru a promova concursul de admitere în magistratură, candidaţii vor mai trebui să treacă şi de proba interviului, ce va consta în elaborarea în scris a unei analize cu privire la subiectul extras de către candidat şi susţinerea orală a acestuia, şi analiza orală a unei speţe cu elemente de etică specifice profesiei. Această probă se va desfăşura în perioada 6 – 14 octombrie. Rezultatele finale ale concursului de admitere în magistratură vor fi afişate în cursul zilei de 16 octombrie. Pentru a fi numită în magistratură, orice persoană trebuie să aibă o vechime în specialitate de cel puţin 5 ani.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here