Zeci de angajaţi ai APM Gorj au protestat împotriva diferenţelor salariale

623

Salariaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj au declanşat, ieri dimineaţă, un protest spontan pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la inechităţile salariale din sistemul bugetar.

Angajaţii instituţiei judeţene au întrerupt programul de lucru între orele 10.00 şi 12.00, astfel că în acest interval orar oamenii şi-au strigat nemulţumirile paşnic în faţa unităţii. După încheierea grevei de avertisment, salariaţii APM au mers în biroul directorului executiv al instituţiei judeţene pentru a purta noi discuţii privind eventualele majorări salariale. Astfel de proteste au mai fost organizate şi de salariaţii altor Agenţii din ţară. “Oamenii au întrerupt programul de lucru timp de două ore în semn de protest spontan legat de nivelul salarial. Ca şi participanţi ai acţiunii sunt toţi funcţionarii publici care au semnat că îşi asumă întreruperea programului de lucru pentru două ore. Ei au stat în faţa unităţii în cele două ore şi nu în birouri. Eu le voi sta la dispoziţie cu discuţii după încheierea protestului pentru a vedea care este calea de urmat. APM Gorj are în prezent 34 de salariaţi. Am înţeles că la nivel de ţară, şi în alte APM-uri s-a declanşat o astfel de formă de protest. Nu ştim dacă vor mai recurge la acest gen de manifestări şi în următoarea perioadă. La ora actuală, în cadrul instituţiei noastre un debutant are un salariu de 1.100 de lei şi un consilier superior are 2.200 de lei”, a declarat şeful APM Gorj, Nicolae Giorgi.

Angajaţii continuă demersurile
“Prin această acţiune solicităm punerea în aplicare a Deciziei nr.794/2016 a Curţii Constituţionale a României şi alinierea salariilor din domeniul protecţiei mediului cu salariile funcţionarilor din aceeaşi familie ocupaţională. În prezent, salariile angajaţilor APM Gorj sunt cele stabilite în luna decembrie 2009, în contextul în care salariile colegilor noştri bugetari din aceeaşi familie ocupaţională, au făcut recent obiectul unor acte normative individualizate, crescând substanţial. Exemplificăm: Direcţiile sanitar-veterinare judeţene, Casele de asigurări de sănătate judeţene, Casele judeţene de pensii, Agenţiile judeţene pentru plăţi şi prestaţii sociale, Direcţiile de sănătate publică, Consiliile judeţene, Administraţiile judeţene ale finanţelor publice. Nu considerăm că este firesc să fim discriminaţi ca şi categorie de salariaţi bugetari doar pe considerent numeric, toţi angajaţii agenţiilor judeţene şi ai agenţiei naţionale pentru protecţia mediului însumând 1.845 de salariaţi în prezent. Pe această temă, ne-am adresat în nenumărate rânduri, prin intermediul organizaţiilor sindicale din care facem parte, atât conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, cât şi Ministerului Mediului, în scris şi în cadrul unor întâlniri oficiale. Până la acest moment revendicările noastre nu au fost soluţionate în niciun fel, astfel încât suntem cea mai discriminată şi nesusţinută guvernamental categorie de salariaţi plătiţi din fonduri publice. Dacă revendicările noastre juste nu vor fi soluţionate favorabil suntem decişi să declanşăm conflictul colectiv de muncă întrerupându-ne activitatea pe timp nelimitat”, se arată într-un comunicat emis, ieri dimineaţă, de colectivul angajaţilor APM Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.