Zece mituri cu privire la infecțiile cu transmitere sexuală

1621
Pelvic pain stomachache medical healthcare concept. Hands of young woman on stomach as suffer from menstruation cramp, indigestion, gastrointestinal, diarrheas or female diseases problem

Orice adult activ sexual este supus riscului de a contacta, la un moment dat din viață, o infecție cu transmitere sexuală (ITS). Este deci important să știm cum să ne protejăm. Există numeroase mituri despre infecțiile cu transmitere sexuală care îngreunează mult diferențierea între „ficțiune” și realitate în ceea ce privește manifestările, modalitățile de transmitere și tratamentul acestora.
În materialul de față, mi-am propus să combat câteva dintre aceste mituri, astfel încât orice pacient să se simtă în siguranță. Iată unele din cele mai comune mituri despre infecțiile cu transmitere sexuală.
1. Pot să-mi dau seama dacă cineva suferă de o ITS doar uitându-mă la el/ea.
FALS! De multe ori este imposibil să ne dăm seama dacă cineva suferă de o ITS doar privind acea persoană. Singura modalitate de a afla cu siguranță dacă o persoana prezintă sau nu o ITS este prin efectuarea unor analize de laborator specifice. Analizele uzuale, cum ar fi hemoleucograma completă, probele hepatice, probele renale etc. sunt aproape inutile în acest caz.
2. Pot să-mi dau seama singur dacă am contactat o ITS.
FALS! Prezența unei ITS poate determina apariția simptomatologiei specifice, însă foarte multe persoane nu prezintă niciun simptom. Acest lucrul poate fi spus despre aproape toate categoriile de ITS-uri (bacteriene, virale, parazitare, fungice). Așadar, revenind la primul mit, singura modalitate de a afla cu siguranță dacă suferim sau nu de o ITS este prin efectuarea analizelor de laborator specifice.
3. O dată ce am fost diagnosticat, tratat și vindecat de o ITS nu pot s-o mai fac a doua oară.
FALS! Chiar și după vindecarea completă a unei ITS, persoana în cauză se poate reinfecta prin contact sexual neprotejat cu un/o partener/ă care suferă de acea boală. Trecerea printr-o ITS nu oferă imunitate pacientului.
4. Folosirea a două prezervative în loc de unul singur oferă protecție dublă împotriva ITS-urilor.
FALS! De fapt, folosirea a două prezervative crește dramatic șansele ca ambele prezervative să se rupă în timpul contactului sexual, din cauza frecării dintre ele. Deci, în cazul prezervativelor, două NU sunt mai eficiente decât unul.
5. Folosirea contraceptivelor orale protejează împotriva transmiterii ITS-urilor.
FALS! Anticoncepționalele orale nu opresc contactarea unei ITS. Cea mai eficientă metodă de protecție împotriva ITS-urilor este prezervativul. Folosiți prezervative la fiecare contact sexual vaginal, anal sau oral.
6. Pot lua o infecție cu transmitere sexuală de pe capacul de la toaletă sau de pe un prosop murdar.
PARȚIAL ADEVĂRAT! Acesta este probabil cel mai răspândit mit cu privire la ITS-uri. Până și denumirea acestei categorii de afecțiuni, infecții cu transmitere sexuală, subliniază modalitatea de transmitere: contactul sexual. Chiar și în eventualitatea în care lichidele biologice (sânge, urină, spermă, secreții vaginale, salivă etc.) ale unei persoane ajung pe capacul vasului de toaletă sau pe prosoape, nicio bacterie sau virus nu poate supraviețui acolo mult timp. Prin urmare, aceste afecțiuni se dobândesc prin contact sexual, nu prin contactul cu capacul de toaletă. Există bineînțeles excepția în care omenii folosesc la comun lame de ras pentru epilat genital sau jucării de tip sexual, sau cazurile în care o mucoasă lezată intră în contact cu secreții proaspete de pe anumite suprafețe. Acestea sunt însă excepția, nu regula.
7. Dacă fac duș și mă spăl cu gel de duș antibacterian după un contact sexual neprotejat sunt protejat de o eventuală infecție cu transmitere sexuală.
FALS! Nu te poți baza pe faptul că spălatul imediat după un contact sexual neprotejat va preveni apariția unei ITS – nu funcționează niciodată! Cea mai bună modalitate de a reduce riscul apariției unei ITS este folosirea unei metode de protecție de tip barieră (ex. prezervativ).
8. Pentru a transmite infecția herpetică, unul din parteneri trebuie să aibă leziuni active, „proaspete”, cum ar fi vezicule (bășicuțe), ulcerații circulare etc.
PARȚIAL ADEVĂRAT! Virusurile herpetice pot fi transmise chiar dacă în momentul contactului sexual nu există erupție activă. Cu toate acestea, cea mai mare rată de transmisie este în perioada dinaintea unei erupții sau în timpul unei erupții herpetice. Transmiterea infecției herpetice într-o perioadă de acalmie, fără simptomatologie, este rară.
9. Dacă ambii parteneri sexuali au HIV, aceștia nu au nevoie să folosească prezervative, deoarece ambii au aceeași infecție.
FALS! Un aspect mai puțin cunoscut este existența mai multor tulpini și variante de virus HIV. Dacă două persoane infectate cu tulpini diferite de HIV au un act sexual neprotejat, ambii pot deveni seropozitivi pentru ambele tulpini de HIV. Fenomenul se numește superinfecție și este deosebit de periculos. Tratamentul unei persoane seropozitive cu mai mult de o tulpină de HIV este mult mai dificil. Folosirea prezervativului pentru a reduce acest risc va preveni în același timp și transmiterea altor ITS-uri.
10. Există tratamente eficiente pentru ORICE infecție cu transmitere sexuală.
FALS! Unele ITS, cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul pot fi tratate FOARTE eficient cu antibiotice. Altele, cum sunt infecția herpetică sau infecția HIV, nu pot fi cu adevărat vindecate niciodată. Tratarea ITS-urilor oprește și apariția complicațiilor acestora, care, în unele cazuri, pot avea un impact important asupra stării generale de sănătate (infertilitate, pierderea vederii, auzului etc.).
Pentru că mediul online abundă în informații înșelătoare, cel mai important sfat pe care îl pot oferi pacienților este: dacă ați avut un contact sexual neprotejat și bănuiți ca ați putea fi „beneficiarul” unei infecții cu transmitere sexuală, faceți o vizită medicului dermato-venerolog pentru o consultație de specialitate.
Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie la Cabinet Planificare familială, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.