Zece gorjeni, diagnosticaţi cu sifilis

298

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, la nivelul judeţului nostru au fost confirmate zece cazuri de sifilis. Este vorba despre este o infecţie cu transmitere sexuală cauzată de o bacterie.

Direcţia de Sănătate Publică Gorj a centralizat cazurile de sifilis confirmate pe parcursul anului trecut. Astfel, 10 gorjeni au primit acest diagnostic, ei urmând a efectua tratamentul specific. „Pe parcursul anului 2013 au fost confirmate 10 cazuri noi de sifilis”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.
Sifilis este o boală cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de bacteria Treponema pallidum. Semnele şi simptomele sifilisului nu sunt specifice acestei boli, ele putând imita numeroase alte boli.
 
Simptome şi tratament
De multe ori transmiterea sifilisului se face de la persoane care nu ştiu ca au boala. Netratat, sifilisul evoluează în trei faze. În timpul primei faze, după o perioadă de incubaţie de 21 de zile (3-90 de zile), la locul de infectare (pe penis, rect, vagin sau gură), apare şancrul primar, o rană nedureroasă, curată. La un interval de 1-4 săptămâni de la apariţia şancrului, prin testare, se poate determina dacă organismul este infectat. Această roşeaţă (şancru) dispare după 3-6 săptămâni fără tratament, dar infecţia rămâne în organism şi se poate transmite altor persoane. A doua fază începe după 6-12 săptămâni de la infectare. Uneori apar erupţii pe piele (de obicei pete roşiatice) pe organele genitale sau gură. Unii bolnavi pot avea dureri de cap, febră, dureri de stomac şi senzaţie de oboseala. Deseori simptomele trec neobservate sau dispar fără tratament. Persoana infectată transmite infecţia. Chiar dacă nu au fost evidente simptomele din primele două faze, în primii 4 ani de la infectare, sifilisul poate fi transmis altor persoane. A treia fază apare după o perioadă cuprinsa între 2 şi 40 de ani. Atunci, pe lângă piele, poate fi afectat tot corpul: oasele, ficatul, sistemul nervos (paralizii, tulburări de personalitate şi comportament), inima, ochii. În această fază, infecţia nu se mai transmite altor persoane.
Sifilisul congenital este sifilisul transmis intrauterin fătului de către mamă. Sifilisul matern poate provoca: naştere prematură, moarte intrauterină a fătului, infecţie congenitală sau moarte neonatală (după naştere). Pentru a nu transmite infecţia copilului, mama trebuie să urmeze un tratament strict. Pentru a fi eficient, tratamentul trebuie început în primele 3 luni de sarcină.
Tratamentul în sifilis se face sub îndrumarea şi recomandarea medicului. Penicilina este antibioticul de elecţie folosit şi singurul care poate fi utilizat în neurosifilis şi la femeile gravide; pentru stadiile primare ale sifilisului, se utilizează benzatin-penicilina; în stadiile tardive şi în sifilisul congenital, se prefera penicilina G; pentru pacientii alergici la penicilină, se administreaza doxiciclină şi tetraciclină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here