Weber intervine în problema vânzării terenurilor din România

394

Deputatul PSD, Mihai Weber, trage un semnal de alarmă în legătură cu problema terenurilor din țară care au ajuns să fie înstrăinate cu ușurință străinilor din lipsa unui cadru legislativ adecvat. Parlamentarul de Gorj a intervenit chiar la premier, atrăgându-i atenția că problema în cauză este una ,,de interes național”.

,,Deoarece urmare a aderării la U.E. s-a negociat liberalizarea graduală a vânzării de terenuri în România, iar situația economico-socială a concetățenilor este sub media europeană, s-a ajuns în situația ca, în plan național să se înregistreze un fenomen major de transfer de proprietate de la cetățenii români către cetățeni străini, U.E. sau non U.E”, susține parlamentarul de Gorj aducând în atenția publică o serie de studii care indică existența unui fenomen amplu de dobândire a terenurilor agricole din Europa de Est de către cetățeni străini din afara U.E.
Weber este de părere astfel că 20-30% din terenul arabil al țării aparține cetățenilor străini din U.E., în timp ce alte 10% aparțin unor persoane rezidente în alte state decât cele U.E. ,,Din estimările Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare (40% din aproximativ 13,3 milioane de hectare teren agricol) sunt exploatate de străini. În plus, analizând efectele asupra economiei locale, studiul arată că numărul exploatațiilor de acest gen au dus la creșterea numărului de șomeri din agricultură, dar și a celor care pleacă din țară pentru a-și găsi un loc de muncă.
Observând că problema sesizată se subsumează domeniului securității naționale, am considerat că este necesară o abordare dinamică și responsabilă a acesteia din partea tuturor factorilor competenți”, își explică parlamentarul demersul inițiat.

Inițiative fără răspuns!
Împreună cu câțiva colegi, parlamentarul a depus astfel inițiative legislative prin care a solicitat modificarea cadrului normativ incident, rezultatul acestora nefiind însă cel dorit, ambele Camere ale Parlamentului, Guvernul, Ministerul Afacerilor Externe respingând inițiativa, argumentând că o modificare de acest fel ar genera o discriminare. ,,Se omite faptul că nivelul salariului mediu în țară nu a ajuns în prezent la nivelul expectat la momentul aderării, astfel că, ne confruntăm cu o lipsă a egalității de tratament al cetățeanului român membru al U.E. prin prisma faptului că are aceleași obligații ca și ceilalți cetățeni ai statelor membre U.E., dar având posibilități financiare net inferioare are doar un drept la nivel declarativ, de a i se respecta proprietatea, dar nu și exercițiul acestui drept. Am cerut formularea unor răspunsuri scrise, în termene legale, cabinetului Primului Ministru Dacian Cioloș, precum și Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care să evidențieze setul de măsuri pe care le-au dispus organele competente în vederea soluționării acestei probleme și dacă a fost demarat procesul de notificare a U.E. în materie, însă nu am primit niciun răspuns”, susține parlamentarul.
De altfel, acesta nu s-a resemnat și a trimis o notificare și către Consiliul Suprem de Apărare a Țării, în urma căreia a primit răspuns deloc elocvent de la Administrația Prezidențială.
,,Eu încă mai aștept răspunsul domnului Cioloș prin care să relateze care este setul de măsuri dispuse în sensul soluționării acestei probleme de interes național și dacă a fost demarat procesul de notificare a U.E. în materie. În funcție de răspunsurile primite, voi demara, cu ajutorul colegilor, o nouă inițiativă legislativă și opinez că în vederea soluționării optime a acestei probleme de interes național, este necesară consultarea publică și obținerea unui consens național, acest lucru fiind posibil doar printr-un referendum”, a conchis parlamentarul de Gorj.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here